‘Akkoord over grote gevangenenruil Syrië’ - ‘zeldzame deal’

Het Syrische regime en de oppositie zijn volgens de Turkse hulporganisatie IHH een grote gevangenenruil overeengekomen. In ruil voor de vrijlating van 48 Iraniërs door opstandelingen laat de Syrische overheid 2.130 gevangenen vrij, aldus IHH.

Volgens IHH en de Iraanse staatstelevisie zijn de 48 Iraanse gevangenen inmiddels al vrijgelaten. Onze correspondent in Iran:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink #Iran‘s Al Alam reporting the 48 Iranians in #Syria are released. If true it means the huge prisoner swap is under way

De Iraniërs werden in augustus door de Syrische opstandelingen ontvoerd. Buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Het is nog niet bevestigd, maar de Iraanse gevangen die zijn vrijgelaten zijn waarschijnlijk de 48 mannen die in augustus werden ontvoerd. Volgens Iran waren het religieuze toeristen: shi’ieten bezig met een pelgrimstocht. Volgens de opstandelingen waren het leden van de Iraanse Revolutionaire Garde die in Damascus waren om Assad te adviseren in de strijd tegen de rebellen.

De tweeduizend gevangenen die in ruil voor deze mannnen worden vrijgelaten zijn volgens de Syrische overheid gewoon ‘burgers’, maar je kan er vanuit gaan dat het strijders zijn. Anders zou een ruil voor de opstandelingen niet zo interessant zijn.

De afgelopen jaren is er wel vaker een kleine gevangenenruil geweest, maar dat gebeurde op lokaal niveau. Een deal op dit niveau is echter bijzonder, aldus Roelants:

“De islamitische hulporganisatie IHH, ooit bekend geworden door de hulpboot naar Gaza waarbij activisten werden gedood door Israëlische commando’s, zegt dat ze maanden met beide partijen hebben onderhandeld. Het is dus niet zo dat de rebellen en de Syrische overheid rechtstreeks contact hebben gehad. Het komt in ieder geval niet vaak voor dat zo’n deal tot stand komt. Wat dat betreft is dit een unicum.”

    • Lex Boon