Sherlock kickt af

De Aziatische schone loopt binnen bij een drugsverslaafde, die met ontbloot, getatoeëerd bovenlijf naar zes tv’s tegelijk staat te kijken. Als zij zich voorstelt als zijn afkickbuddy, gaat hij griezelig dichtbij haar staan en verklaart haar zijn liefde.

In de openingsscène van Elementary worden we al meteen op het verkeerde been gezet. De psychopathisch aandoende man blijkt niet de verdachte in een moordzaak te zijn, maar juist de oplosser ervan: Sherlock Holmes.

In de nieuwe misdaadserie, gisteren voor het eerst op SBS 6, is de Britse Sherlock Holmes verhuisd naar hedendaags New York, hij komt net uit een afkickkliniek, en zijn sidekick Watson is een vrouw. Verder is de serie opvallend trouw aan de oorspronkelijke Holmes, zoals Sir Arthur Conan Doyle die schiep in 1887: de arrogante, briljante hork reconstrueert moordzaken aan de hand van een paar details die anderen over het hoofd zien. Zelfs de drugsverslaving is niet nieuw: de eerste Holmes was al aan de cocaïne. Alleen werd dat toen nog niet als probleem gezien. Deze Holmes heeft ook een viool, maar die steekt hij in de brand, nadat Watson hem aanraadt om weer te gaan spelen, ter ontspanning. Als de viool in vlammen opgaat, roept Holmes blij: „Je had gelijk over die stress. Ik voel me als Jimi Hendrix!”

Het idee om de negentiende-eeuwse oer-detective te verplaatsen naar de moderne tijd, doet denken aan de Britse serie Sherlock, waarin Holmes door modern Londen loopt. De BBC was beducht voor plagiaat. Maar de Amerikaanse schepper Rob Doherty verdedigde zich door te zeggen dat Holmes al zo vaak is gemoderniseerd: hij reisde naar de toekomst en vocht tegen de nazi’s.

Er zijn genoeg verschillen. De Britse serie schept er genoegen in om zoveel mogelijk hedendaagse gadgets te gebruiken. Elementary is juist een klassieke praatserie met tijdloze moorden. Holmes en Watson lopen de hele dag door New York te kletsen.

Voornaamste attractie is het casten van Lucy Liu als Watson. Niet alleen omdat je zo een mooie vrouw in de serie hebt, maar ook omdat daarmee de bekende buddyrelatie op scherp wordt gesteld. Terwijl in de nieuwe Britse versie al snel de relatie wordt stilgezet – het onaantastbare genie en zijn hulpje – botsen in Elementary de excentrieke en de zachtaardige doorlopend. Ze confronteren elkaar met hun zwaktes, en laten zo langzaam de vriendschap groeien. Nee, geen liefde, heeft Doherty beloofd.

Wilfred Takken vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Wilfred Takken