Schutter Aurora maakte vlak voor daad foto’s van zichzelf

James Holmes vorig jaar augustus toen hij voor het eerst in de rechtbank verscheen. Foto AFP / RJ Sangosti

James Holmes, de jongeman die verdacht wordt van het doodschieten van twaalf mensen vorig jaar in een bioscoop in Colorado, maakte vlak voor zijn gruweldaad vreemde zelfportretten. Dat bleek vandaag tijdens een zitting in de zaak. Vrijdag wordt duidelijk of Holmes wordt vervolgd.

De aanklagers maakten in de rechtszaal bekend dat Holmes op de avond van zijn daad zelfportretten maakte met zijn mobiele telefoon. Op één van de foto’s is te zien hoe Holmes zijn tong uitsteekt terwijl hij zijn ogen dichtknijpt. Op een andere foto poseert Holmes met een Glock-pistool. Op weer een andere foto tuit Holmes zijn lippen.

Holmes opende op 20 juli vorig jaar het vuur in een bioscoop in Aurora, Colorado, tijdens de vertoning van de nieuwste Batman-film, The Dark Knight. Naast de twaalf doden vielen er 70 gewonden. De aanklagers zeiden vandaag dat Holmes in de aanloop naar zijn op “verkenningsmissie” is geweest en daarbij foto’s heeft gemaakt van het interieur van de bioscoop en de nooduitgang.

Als hij schuldig wordt bevonden, kan Holmes doodstraf krijgen

Holmes is aangeklaagd voor 142 strafbare feiten, waaronder 24 voor moord en 116 voor poging tot moord. Met deze aanklachten kan hij de doodstraf krijgen. Het is de verwachting dat het in de rechtszaak vooral zal draaien om de geestelijke gezondheid van Holmes. Zijn advocaten zullen tijdens het proces vermoedelijk willen aantonen dat Holmes ontoerekeningsvatbaar was tijdens zijn daad.

Komende vrijdag beslist de rechter of er voldoende bewijs tegen Holmes is om hem te vervolgen. Als de rechter dat inderdaad vindt, kan hij op dezelfde dag in staat van beschuldiging worden gesteld.

    • Pim van den Dool