Scepticus versus spoken in de mist

The Awakening. Regie: Nick Murphy. Met: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton.***

Florence Cathcart is beroepsscepticus. Als ghostbuster in het Engeland van vlak na de Eerste Wereldoorlog ontmaskert ze het ene na het andere medium dat een slaatje probeert te slaan uit de troostindustrie die parasiteert op de verliezen die in de loopgraven zijn geleden. Ze vangt haar ‘geesten’ niet alleen met gezond verstand, maar met een hele batterij aan moderne apparatuur, van fototoestellen tot bewegingsdetectors. Daarmee hoopt ze ook de spookverschijning te vangen die rondwaart op een jongenskostschool.

Voor een filmdebuut is The Awakening van Nick Murphy zelfverzekerd, maar misschien iets te clean en plechtig gefilmd met al die mistige shots en gedempte dialogen. En hij leunt stevig op de gotische traditie, films als The Others (2001) met Nicole Kidman, of het veel oudere The Innocents (1961), naar het boek van Henry James. Natuurlijk is alles er op gericht om Florence (en ons) aan het twijfelen te brengen. Is er dan toch meer tussen hemel en aarde?

In The Awakening is niet alleen de kostschool behekst, maar ook een poppenhuis dat op de vreemdste plekken opduikt. Een fijne vondst in een film die meer via sfeer dan via schrik op z’n ontknoping afstevent.

    • Dana Linssen