Roosevelt verzamelt vrouwen

Hyde Park on Hudson. Regie: Roger Michell. Met: Bill Murray, Laura Linney, Olivia Williams, Samuel West, Olivia Colman.

De Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt (Bill Murray) gebruikt zijn postzegelverzameling om de interesse van vrouwen te wekken. In een sleutelscène uit Hyde Park on Hudson is hij hier heel open over tegenover zijn nicht Daisy (Laura Linney). Hij doet omstandig uit de doeken hoe zijn bewuste versiertruc werkt. Dit is een president die niet alleen postzegels, maar ook vrouwen verzamelt. Waarmee hij in een lange presidentiële overspeltraditie staat, van de zwarte slavin van George Washington tot Clinton & Lewinsky.

Hyde Park on Hudson is gebaseerd op documenten van Daisy Suckley, die na haar dood in 1991 werden gevonden in een schoenendoos onder haar bed. Hierin beschrijft zij haar verhouding met Roosevelt, waarbij historici het niet eens zijn of zij ook daadwerkelijk een seksuele relatie met hem had. De film is hierin wel eenduidig, zoals een scène laat zien waarin Roosevelt haar in zijn auto meeneemt naar een veld vol bloeiende bloemen, de auto stilzet en haar hand op zijn dij legt. Heel discreet snijdt regisseur Roger Michell vervolgens naar een shot waarin de auto zachtjes heen en weer schudt.

Hyde Park on Hudson speelt zich eind jaren dertig af en laat zien hoe de zich uitverkoren voelende Daisy er langzaam achter komt dat zij niet de enige minnares is in Roosevelts leven. Hoe gaat zij daarmee om? De film vertelt ook nog een tweede verhaal, dat van het bezoek van het Engelse koninklijke paar George VI (‘Bertie’, de stotterkoning uit The King’s Speech) en Elizabeth. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog komen zij op staatsbezoek om Roosevelt te overreden de Amerikaanse politiek van het isolationisme op te geven en bondgenoot te worden, iets wat pas na de Japanse aanval op Pearl Harbor zal gebeuren. Hun bezoek levert de beste scènes op, zoals die waarin het Britse paar, tot afschuw van Elizabeth, hotdogs krijgt voorgeschoteld.

Het probleem van Hyde Park on Hudson is dat deze twee verhalen nooit op overtuigende wijze verweven raken. Daisy kijkt vanaf een afstandje toe en dat is het dan. Ook hier staat ze aan de zijlijn.

    • André Waardenburg