Rem Koolhaas directeur architectuurbiënnale Venetië

De Nederlandse architect Rem Koolhaas (1944) wordt directeur van de Architectuurbiënnale 2014 in Venetië. Hij zal verantwoordelijk zijn voor de bepaling van het thema van de komende biënnale waaraan een groot aantal vooral westerse landen deelnemen. Het is de gewoonte dat de biënnaledirecteur architecten en kunstenaars uitnodigt om tentoonstellingen te verzorgen in het hoofdpaviljoen op het Biënnale-terrein in de Giardini en de voormalige touwslagerij in Venetië.

De Biënnale van Venetië bestaat sinds 1895 maar pas in 1980 werd de eerste Architectuurbiënnale gehouden. De eerste Architectuurbiënnale begon met een paukenslag: in 1980 brak in Venetië het postmodernisme internationaal door.

Koolhaas heeft laten weten dat hij „met een nieuwe blik wil kijken naar de fundamentele basiselementen van de architectuur, door welke architect waar dan ook ter wereld uitgevoerd, om te zien of er op die manier iets nieuws te ontdekken is binnen de architectuur”.