Portugees op je cv? Ook daar is nu een app voor

APP

Duolingo

iPhone, gratis ****

Voor de meeste mensen geldt dat hun cv bij ‘talen’ alleen Nederlands en Engels vermeldt. Voor hen is er goed nieuws: met de app Duolingo kun je laagdrempelig en gratis een nieuwe taal leren.

Gamification heet dat: je maakt van leren een spelletje. Je kiest de taal die je wilt leren (Frans, Duits, Spaans of Portugees) en begint met het eerste level. Daarin leer je woorden, zinnen en grammatica met tekst, geluid en afbeeldingen. ‘Pain’, zegt een vriendelijke vrouwenstem, en je ziet vier plaatjes van een brood. In het volgende scherm krijg je een zin voorgeschoteld waarin het woord gebruikt wordt, en die je moet vertalen. Een level bestaat uit ongeveer twintig van deze opgaven, waar je vier hartjes voor krijgt. Dat zijn je levens; maak je een fout, dan raak je er één kwijt.

De levels zijn weer samengebracht in blokjes, waarvan je de volgende kunt vrijspelen door de opgaven goed te doorlopen. Het begint met twee blokjes ‘basis’, met de essentiële beginselen. Daarna volgen specifieke onderwerpen, zoals voedsel en kleding. Om de zoveel blokjes krijg je een test om te zien of je de taal voldoende beheerst om verder te kunnen. Als je wilt, kun je elke dag herinnerd worden aan de volgende ‘les’.

Kortom, Duolingo is gratis, ziet er mooi uit en is écht leuk. Twee nadelen: het Nederlands kent hij niet, dus je vertaalt steeds naar het Engels. En zoals zo vaak moeten we wachten op de Androidversie, die volgens de makers dit jaar uitkomt. Maar je kunt ook gewoon naar duolingo.com gaan om het taalspel binnen de webbrowser te spelen.

    • Peter Zantingh