poPolsku

Een Polenmeldpunt is zó 2012. Angelique van ’t Riet bedacht de eerste Poolse krant over Nederland: poPolsku. Ze kocht de titel van een gelijknamige eerdere poging, die ter ziele is. „Dat was gewoon heel slecht. Dat ging over Pólen.”

Het nieuwe tweewekelijkse poPolsku verschijnt deze week in een oplage van 40.000, volledig in het Pools. De artikelen, geschreven door Angelique, haar vriend Guido Keutgen, een handvol medewerkers en een paar vertalers, zijn bedoeld om Polen „welkom te heten in Nederland”. Integreren vindt Angelique een naar woord. Zij noemt zichzelf „een verbínder”. Zij „wil gewoon aardig zijn”. Triomfantelijk bladert ze door het eerste nummer. „Zie je? Allemaal over Nederland. Niks Pools!”

Ze woont in het Groene Hart, in Ter Aar. Angelique (43) is ondernemer sinds haar zeventiende: „Ik heb het zakelijk flirten grootgemaakt in Nederland.” Ze zal dit nog een paar keer herhalen. Zakelijk flirten: iemand het hof maken om iets te verkopen. Komend weekend geeft zij weer een training, aan 900 man winkelpersoneel van T-Mobile, dus u bent gewaarschuwd.

In de eerste drie nummers van poPolsku stak Angelique dertigduizend euro. In Nederland leven 70- tot (in het plukseizoen) 300.000 Polen. De prijs van poPolsku is een euro per stuk. Op de cover van nummer één staan een Poolse vrouw en Nederlandse man voor een wolkenlucht. Op elk nummer komt een Hollandse lucht. Omdat Angelique Hollandse luchten „geweldig” vindt.

De rubriek voorin gaat over een bekende Pool. „Deze week rapper Mr. Polska, volgende keer Jan Smit.” Jan Smit? Uit Volendam? Ja, maar volgens Angelique heeft hij „een heel bijzondere relatie met Polen, een verrassing!”. Of neem Toni Wille. De zangeres van de damesgroep Pussycat. Ha! Ook Pools! Komt in poPolsku drie.

Dan: de mannenpagina’s. Een stuk over Playboy („We hebben getest wat mannen leuk vinden”). Vrouwenpagina’s: Koninklijk Huis, hormonen, zuurkoolstamppot. Maar Polen kunnen toch al prima zuurkool maken? Geen Néderlandse zuurkool, zegt Angelique. „Zuurkool met een kwinkslag”, noemt ze dit.

Na wat films, spelletjes en een horoscoop volgt het belangrijkste katern, over leven in Nederland. Een interview met een wethouder, een rubriek over ondernemerschap, zorgverzekeringen, een pagina ‘nationaal en internationaal’, Nederlandse les.

De krant heeft een website (www.popolsku.nu) waar alle stukken ook in het Nederlands verschijnen. En omdat poPolsku de weg wijst in Nederland, kun je de krant natuurlijk eenvoudig verder vertalen. Turks! Roemeens! En welja, waarom geen Marokkaans! Allemaal voorzien in het masterplan, grijnst Angelique. En het lijkt haar „écht iets voor de Telegraaf om dat uit te geven”. Ik krijg de zoveelste zakelijke flirtblik en schiet in de lach. Ik zie het haar nog lukken ook. „Want nu weten we het wel met dat kille”, zegt Angelique.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Arjen van Veelen.

    • Margriet Oostveen