Politie maakt toch excuses aan verdachten treinbrand

De politie heeft excuses aangeboden aan de drie mannen die werden gearresteerd na de treinbrand vorige week woensdag in de intercity tussen Utrecht en Schiphol.

Amsterdam. Volgens Mildred Helmers, de advocaat van één van de drie mannen die werd gearresteerd na de treinbrand van vorige week, heeft de politie excuses aangeboden aan de drie. Tegen NRC Handelsblad zegt Helmers: „De politie heeft zich in een gesprek met het drietal op maandag verontschuldigd voor het feit dat de drie een nacht in cel hebben doorgebracht. Ze hadden eerder vrijgelaten kunnen worden, aldus de politie.” Ook zal de politie volgens de advocaat intern onderzoek verrichten naar de arrestatie en de drie mannen inlichten over de conclusies.

De politie wil het maken van excuses bevestigen noch ontkennen. „Wij gaan niet in op de inhoud van het gesprek. We willen alleen benadrukken dat de drie geen verdachten meer zijn.” Vorige week woensdag brak een treinbrand uit in een intercity tussen Utrecht en Schiphol. De politie arresteerde drie Nieuwegeinse mannen van begin twintig op verdenking van brandstichting. Zij brachten een nacht door in een arrestantencomplex, en werden een dag later vrijgelaten toen bleek dat zij niets met de brand te maken hadden. Een dag later meldde de politie dat de drie na het uitbreken van de brand juist hadden geholpen met de evacuatie van medepassagiers.

Excuses zou de politie echter niet aanbieden, zei een woordvoerder vrijdag. NRC