Ouderenbond ANBO stapt uit FNV

FNV interim-voorzitter Ton Heerts in oktober vorig jaar tijdens een persconferentie over de voortgang van de vernieuwing vakbeweging. Foto ANP / Lex van Lieshout

Seniorenvakbond ANBO maakt sinds 1 januari niet langer onderdeel uit van de FNV. Dat maakten beide partijen vanavond bekend. ANBO en FNV lagen al langer met elkaar overhoop. ANBO-directeur Liane den Haan zegt echter dat beide partijen “in goed overleg uit elkaar gaan”.

FNV-leden kunnen nog tot en met 31 maart gebruikmaken van de diensten van ANBO, dat sinds 2009 onderdeel was van de FNV. Daarna gaan beide partijen onafhankelijk van elkaar verder. De zetel die ANBO als FNV-lid had binnen de Sociaal-Economische Raad zal worden opgevuld door een andere FNV-bond.

ANBO-directeur Den Haan zegt in een toelichting op de breuk dat de koers die de FNV gekozen heeft “niet past bij de ambities van ANBO”. Den Haan zegt dat toekomstige samenwerking bij zaken als de AOW en arbeidsparticipatie van vijftigplussers “niet op voorhand uitgesloten” is.

FNV-vicevoorzitter Leo Hartveld zegt dat de FNV nu “op korte termijn” met een eigen seniorenbond komt. “We blijven ons inzetten om seniorenbelangen op de juiste manier te vertegenwoordigen, zoals wij dat nu al doen op landelijk niveau binnen bijvoorbeeld de SER en de pensioenfondsen”, aldus Hartveld.

ANBO wilde eerder niet meegaan naar de nieuwe vakbond FNV in Beweging omdat de beloofde vernieuwing van de vakcentrale onvoldoende van de grond was gekomen. De ouderenbond behoorde met zijn ongeveer 182.000 leden tot de grootste bonden binnen de FNV.

    • Pim van den Dool