Onderzoeksraad stelt onderzoek naar Ruwaard ziekenhuis in

Nederland Spijkenisse 16 november 2012 Gerrit jan van Zoelen in Ruwaard van Putten, net voorzitter en nu al dikke crisis: Afdeling cardiologie op slot. foto:Arie Kievit
Nederland Spijkenisse 16 november 2012 Gerrit jan van Zoelen in Ruwaard van Putten, net voorzitter en nu al dikke crisis: Afdeling cardiologie op slot. foto:Arie Kievit De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Foto ANP / Arie Kievit

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Aanleiding voor het onderzoek zijn meldingen van misstanden bij het ziekenhuis, laat de raad vandaag weten.

De raad gaat onder meer kijken naar de wijze waarop het ziekenhuis informatie over incidenten en vermijdbare doden registreert en rapporteert. Ook wordt onderzocht hoe het ziekenhuis probeert veiligheidsrisico’s te beheersen. Het onderzoek richt zich verder op de vraag hoe zich incidenten konden voordoen en mensen onnodig konden overlijden, terwijl het ziekenhuis al geruime tijd is gecertificeerd.

Het onderzoeksteam wordt de komende weken samengesteld. Met het onderzoek wil de Onderzoeksraad voor Veiligheid de achterliggende oorzaken achterhalen om zo herhaling in de toekomst te voorkomen. Het ziekenhuis kondigde vorige maand aan te stoppen als zelfstandig ziekenhuis. De slechte financiële positie zou het hospitaal ertoe hebben gedwongen verder te gaan als satelliet van het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Het Ruwaard raakte half november in opspraak door het hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie. Al langer was bekend dat er bovengemiddeld veel patiënten stierven. Maar dat werd pas echt een probleem toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot het ziekenhuis onder verscherpt toezicht te plaatsen en de afdeling cardiologie tijdelijk te sluiten.

Uit rapporten van de inspectie bleek dat 15 hartpatiënten in 2010 mogelijk onnodig zijn gestorven. Nog eens 36 medische dossiers riepen zulke vragen op, dat de inspectie nu álle sterfgevallen in dat ziekenhuis van de afgelopen twee jaar onder de loep neemt. De inspectie concludeerde dat de cardiologen hun ingrepen niet goed evalueerden en het welzijn van de patiënten evenmin.