‘Obama’s stafchef Jack Lew nieuwe minister van Financiën’

Obama draagt zijn stafchef Jack Lew morgen voor als de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën. Dat melden persbureau Reuters en AP op gezag van bronnen rond het Witte Huis. Lew volgt Timothy Geithner op, die de afgelopen vier jaar de Amerikaanse financiën beheerde.

Foto AP / J. Scott Applewhite

Obama draagt zijn stafchef Jack Lew nog deze week voor als de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën. Dat melden persbureau Reuters en AP op gezag van bronnen rond het Witte Huis. Lew volgt Timothy Geithner op, die de afgelopen vier jaar de Amerikaanse financiën beheerde.

De voordracht van Lew was alom verwacht. Lew was voordat hij stafchef van het Witte Huis werd, het hoofd van de directie management en begroting, een machtige dienst die direct onder Obama valt. De 56-jarige Lew bekleedde dezelfde functie onder president Clinton.

Lew staat bekend als een kampioen in pragmatische deals, in de stijl van Clinton, schreef onze VS-correspondent Guus Valk vorig jaar in NRC Handelsblad. Lew kan goed opschieten met prominente Republikeinen in het Congres. Hij was regelmatig betrokken bij begrotingsonderhandelingen tussen het Witte Huis en het Congres.

    • Pim van den Dool