Obama kiest voor ervaring op Buitenland en Defensie

Obama gaat zijn beleid vormgeven met ervaren geestverwanten.

Amsterdam. Met de voordracht van een nieuwe CIA-directeur en nieuwe ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken heeft president Obama duidelijk gemaakt met welk team hij in zijn tweede termijn zaken van oorlog en vrede wil aanpakken. De nieuwe ploeg bestaat uit ervaren mannen, die terughoudend staan tegenover grootscheepse militaire interventies.

De belangrijkste opdrachten waar het buitenland- en defensieteam voor staat: afwikkelen van de oorlog in Afghanistan, voorkomen dat de spanningen over het omstreden nucleaire programma van Iran uit de hand lopen en bezuinigen op defensie.

Obama droeg John Brennan, nu nog adviseur voor terreurbestrijding, voor als de nieuwe baas van de CIA. Brennan heeft een lange carrière bij de inlichtingendienst achter de rug. Als adviseur van Obama heeft Brennan een belangrijke rol gespeeld bij het toenemend gebruik van een omstreden methode: het doden van terreurverdachten met onbemande vliegtuigjes (drones) in Pakistan, Jemen en Somalië .

De benoeming van senator John Kerry op Buitenlandse Zaken zal naar verwachting zonder problemen goedgekeurd worden door de Senaat.

Maar Brennan en vooral Chuck Hagel, die Obama wil benoemen op het ministerie van Defensie, zullen stevig aan de tand gevoeld worden door de senatoren. De kritiek op Hagel richt zich vooral op zijn vermeende kritische opstellingen ten opzichte van Israël. NRC