Nederland mag blij zijn met die functie...

Moet Nederland blij zijn met Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de gezaghebbende eurogroep? De voor- en nadelen van deze Europese topfunctie op een rij.

Mocht Dijsselbloem de Brusselse functie krijgen, dan kan Nederland meer dan „alleen maar boe roepen”.

1Als Dijsselbloem de baan krijgt, dan doet Nederland eindelijk weer echt mee in Brussel. „Nederland komt weer terug in het hart van Europa”, zegt CDA-europarlementariër Wim van de Camp. En dat juicht hij toe. Door het gedogen van de PVV, of eigenlijk al door het ‘nee’ van Nederland tegen de Europese Grondwet in 2005, was Nederland „aan de zijlijn komen te staan”, zegt hij. „Dat merkte je aan alles. We werden gewoon minder vaak gebeld.” De functie verhoogt het aanzien van Nederland.

Betere informatie dan als voorzitter krijg je niet, zegt Kamerlid Wouter Koolmees (D66). De voorzitter kan zelf de agenda samenstellen. En hij zit aan tafel met mensen als EU-voorzitter Herman Van Rompuy en Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank. Koolmees: „Het is goed voor Nederland vorm te geven aan de manier waarop we uit de crisis moeten komen.”

Als voorzitter, zegt Europarlementariër Hans van Baalen (VVD), „bepaal je ook wanneer ministers samenkomen. En je bent bij elk vooroverleg.” Want veel zaken worden geregeld in telefonisch vooroverleg. „Met alle respect voor Dijsselbloems voorganger Jan Kees de Jager”, zegt Van Baalen, „maar als de Franse en Duitse ministers samen zaken wilden doen, dan was De Jager daar niet bij. Als voorzitter kún je niet worden buitengesloten.”

2 Een topbaan voor Dijsselbloem kan ook een gunstig effect hebben op de publieke opinie over Europa, zegt Kamerlid Eddy van Hijum (CDA). „Premier Rutte straalde nog wel eens uit dat hij bepaalde voornemens niets vond, maar bleek later toch akkoord te zijn gegaan. Nu kan Dijsselbloem laten zien dat we hebben meegedaan aan de discussie. Het is goed niet alleen boe te roepen.”

3En het levert werk op voor Nederland. „Dat is allemaal niet met een mes te snijden”, zegt Van de Camp. „Je kunt niet zeggen: dat zijn zoveel honderd banen. Maar er hoort een secretariaat bij. En als Dijsselbloem straks met Polen moet praten over toetreding tot de eurozone dan zijn dat voor Nederland zakelijk gezien interessante contacten.”