Muziekkeuze op twaalfde voorspelt crimineel gedrag

B4663K Sad boy with headphones not liking song choice Alamy

Als kinderen op 12-jarige leeftijd vooral naar hiphopmuziek, metal, gothic, punk, trance of technomuziek luisteren, zeggen ze op 16-jarige leeftijd vaker dat ze klein crimineel gedrag vertonen, zoals winkeldiefstal en vandalisme, dan kinderen die van andere muzieksoorten houden. Dat blijkt uit onderzoek waarover Utrechtse wetenschappers publiceren in het februarinummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. Muzieksmaak op 12-jarige leeftijd lijkt zelfs beter te voorspellen of pubers vier jaar later zullen zeggen dat ze af en toe iets stelen of vernielen, dan hun uitspraken over hun gedrag op 12-jarige leeftijd dat voorspellen.

Een onconventionele muzieksmaak is een teken dat kinderen later het risico lopen om zulk klein crimineel gedrag te vertonen, denken de onderzoekers. In hun onderzoek mochten de (ruim driehonderd) kinderen anoniem aangeven of ze weleens vochten, stalen en dingen vernielden; de onderzoekers gaan ervan uit dat de pubers dat naar waarheid deden.

Het is natuurlijk niet zo dat relatief harde en onconventionele muziek kinderen crimineel maakt, legt onderzoeksleider Tom ter Bogt telefonisch uit. „Onze theorie is dat kinderen op jonge leeftijd, als ze nog goed door de ouders in de gaten worden gehouden, al naar hun eigen favoriete muziek gaan luisteren, ook naar muzieksoorten die veel ouders niet op prijs stellen. We weten dat pubers elkaar vervolgens opzoeken op basis van muziekvoorkeur, we weten dat jongeren in groepen elkaars gedrag versterken, en we weten dat er een verband bestaat tussen sommige muzieksoorten en risicovol gedrag. Kinderen die van onconventionele muziek houden, houden meer van sensatie zoeken en onconventioneel gedrag.” Die versterken elkaar dus dáárin.

Moeten ouders zich zorgen maken als hun kind naar harde techno, metal of punkmuziek luistert? Dat valt wel mee, denkt Ter Bogt. „We hebben het niet over zware probleemgevallen, maar om probleemgedrag in de adolescentie. Zo’n driekwart van de pubers zal dit soort dingen ooit doen. Als je kinderen van dit soort muziek houden, kun je er eigenlijk wel van uitgaan dat ze ook weleens dit soort gedrag zullen gaan vertonen.” Maar dat is een fase, het gaat over het algemeen vanzelf weer over.

Muziek verbieden heeft in elk geval geen zin, aldus Ter Bogt. Hij raadt ouders aan een goede band te houden met hun kinderen en te proberen – ook al is dat moeilijk – enige invloed te hebben op met wie hun kinderen omgaan.

    • Ellen de Bruin