Maar het zijn zulke fijne auto’s

Al bij de aanbesteding was bekend dat de nieuwe auto’s van brandweer Flevoland te hoog waren. De kazernes moeten nu verbouwd worden.

De regionale brandweer van Flevoland krijgt volgend jaar veertien nieuwe brandweerwagens die tien tot dertig centimeter te hoog zijn voor de kazernes in vijf dorpen rondom Emmeloord. De brandweerposten moeten voor enkele tonnen worden verbouwd.

1Hoe kan zoiets? De veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek besloten anderhalf jaar geleden gezamenlijk twintig nieuwe brandweerauto’s te kopen van hetzelfde type. Bij de Europese aanbesteding was al bekend dat enkele posten in Flevoland een te lage ingang hadden voor dit type. Maar dit nadeel woog volgens de veiligheidsregio’s niet op tegen het voordeel van de wagens: het is een gangbaar model dat in allerlei regio’s in Nederland rondrijdt; vrijwel iedere spuitgast kan er dus mee werken. De brandweer kan zo rouleren met materieel en personeel.

2Wie betaalt de verbouwing?Dat is onderwerp van debat. „We hebben niet duidelijk gecommuniceerd. Veiligheidsregio en gemeente hebben de beslissing daarover voor zich uit geschoven”, zegt Wim Maas, hoofd bedrijfsvoering van de brandweer Flevoland. De brandweerposten zijn eigendom van de gemeente Noordoostpolder. In de gemeenteraad van Noordoostpolder maakte deze week met name de VVD zich boos dat de gemeente voor de kosten dreigt op te draaien. Burgemeester Aucke van der Werff zegt zich geen zorgen te maken. De kosten zullen linksom of rechtsom worden opgebracht. De oplevering laat nog bijna een jaar op zich wachten en in die tijd wil de gemeente de brandweerposten uit de jaren vijftig en zestig eerst goed onderzoeken.

3Waarom worden de brandweerauto’s niet verlaagd? Dat zou vermoedelijk duurder uitpakken dan de verbouwing van de brandweerposten. Een tankautospuit kost vier ton en daar zou per auto een ton bij komen. De leverancier van de huidige, lage brandweerauto’s bestaat trouwens niet meer. De auto’s worden geleverd door het Duitse MAN en door DRV, Dutch Rescue Vehicles.

4Kan de brandweer de auto’s niet buiten laten staan? Liever niet. De auto moet vijftien tot twintig jaar mee en dat haal je volgens de veiligheidsregio waarschijnlijk niet als hij in weer en wind staat, kwetsbaar voor vandalisme en diefstal. Er zit dus weinig anders op dan deuren of dak te verhogen, of de complete post te vervangen.

    • Arjen Schreuder