Lauwe start van jubileumjaar Concertgebouw

Klassiek

Opening jubileumjaar Concertgebouw, Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Mark Wigglesworth. 8/1 Concertgebouw Amsterdam. ***

Het jubileumjaar van het Concertgebouw en -orkest belooft memorabel te worden. Mariss Jansons dirigeert vier toporkesten waaronder de Wiener en Berliner Philharmoniker. Louis Andriessen schrijft voor het eerst een werk voor het Concertgebouworkest. De aftrap van de 125ste verjaardag van de muziekzaal was echter lauw.

Ter ere van het oerconcert op 11 april 1888, toen gegeven door een gelegenheidsorkest, praatte Geert Mak dinsdag bij het Nederlands Philharmonisch Orkest een ‘hutspot’ van klassiekers aan elkaar. Naast de geijkte anekdotes over tafeltjes in de Grote Zaal waren het ook mooie portretten van vergeten solisten.

Rond die knusse, maar ook wat brave gastheer werd een gezapig conservatief programma gebouwd. Prokofjevs onevenwichtig maar gepassioneerd uitgevoerde Suite uit ‘Romeo en Julia’ uitgezonderd, had het concert ook 125 jaar geleden geklonken kunnen hebben. Pianist Ronald Brautigam was de vakkundige solist in Beethoven en Mendelssohn.

De stemming knapte op bij een flinke dosis star power: stersopraan Eva-Maria Westbroek zong de toepasselijke tekst Dich, teure Halle grüss’ ich wieder uit Wagners Tannhäuser. Moeiteloos vulde Westbroek de zaal met haar dramatische volume en rijk vibrato.

Een herkansing volgt op 10 april met een ‘sterrenjubileum’ van het orkest: Lang Lang, Thomas Hampson, Janine Jansen en zowaar een wereldpremière van Bob Zimmerman.

    • Floris Don