Lance Armstrong spreekt bij 'Oprah' over beschuldigingen dopegebruik

Lance Armstrong gaat volgende week donderdag in een tv-interview met Oprah Winfrey in op de dopingbeschuldigingen aan zijn adres. Het is de eerste keer sinds oktober dat de oud-wielrenner uitgebreid over de affaire praat. In die maand kwam het Amerikaanse antidopingagentschap Usada met een vernietigend rapport over Armstrongs dopegebruik.

Volgens Winfrey zal Armstrong ingaan op al haar vragen over dopegebruik. Armstrong wordt ervan beschuldigd de spil te zijn in een grootschalig dopingnetwerk. Zijn overwinningen in de Tour de France is hij kwijt. Ook werd hij voor het leven geschorst en trad hij af als voorzitter van zijn liefdadigheidsinstelling die zich inzet tegen kanker.

Armstrong heeft altijd ontkend dope te hebben gebruikt. Volgens The New York Times overweegt hij te bekennen. Volgens zijn advocaat Tim Herman is van een bekentenis echter geen sprake.

Vandaag meldt Usada-voorzitter Travis Tygart in een interview met de Amerikaanse zender CBS dat hij met de dood is bedreigd naar aanleiding van het dopingonderzoek naar Armstrong. Ook zou Armstrong de dopingautoriteit in 2004 tussen de 150.000 en 250.000 dollar (191.000 euro) hebben geboden. Usada weigerde de donatie. Armstrongs advocaat Herman ontkent dat Usada geld geboden is. Eerder werd bekend dat Armstrong 125.000 euro schonk aan wielerbond UCI om te besteden aan dopingonderzoek. Toenmalig voorzitter Hein Verbuggen nam dit geld wel aan.

Saillant detail van de uitzending met Oprah Winfrey is dat Discovery Communications co-producent is. Discovery Channel sponsorde de wielerploeg van Armstrong in het jaar dat Armstrong zijn zevende Tour de France won, 2005.

Armstrong is niet de eerste topsporter die Oprah uitkiest voor een interview. In 2009 kwam atlete Marion Jones na haar celstraf wegens meineed (over doping) als eerste naar Oprah. Ze werd beroemd door een interview met Michael Jackson in 1993. Ook Bill Clinton zat in haar show.