Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Lance Armstrong reageert volgende week op dopingschandaal

Armstrong tijdens de Santos Tour Down Under in Adelaide, Australië in 2011. Hij zal volgende week voor het eerst reageren sinds de publicatie van het USADA-rapport. Foto ANP / Benhamin Macmahon
Armstrong tijdens de Santos Tour Down Under in Adelaide, Australië in 2011. Hij zal volgende week voor het eerst reageren sinds de publicatie van het USADA-rapport. Foto ANP / Benhamin Macmahon Armstrong tijdens de Santos Tour Down Under in Adelaide, Australië in 2011. Hij zal volgende week voor het eerst reageren sinds de publicatie van het USADA-rapport. Foto ANP / Benhamin Macmahon

Na alle publiciteit over dopinggebruik zal Lance Armstrong volgende week uitgebreid reageren op het dopingschandaal waarin hij de hoofdrol speelt. Dat doet hij in een interview met Oprah Winfrey. Het is voor het eerst dat hij echt inhoudelijk een reactie zal geven sinds hij vorig jaar zijn zeven Tour-zeges kwijtraakte wegens systematisch gebruik van verboden middelen.

Het interview wordt gehouden in het huis van Armstrong, in de Texaanse stad Austin en wordt donderdag 17 januari uitgezonden via het tv-kanaal en via de website van het programma. In de aankondiging op de website van The Oprah Winfrey Network staat:

“Armstrong zal ingaan op het vermeende dopingschandaal, de beschuldigingen van valsspelen en het gebruik van prestatiebevorderende middelen tijdens zijn wielercarrière.”

Ook staat vermeldt dat er tijdens het interview geen beperkingen zullen zijn en dat Oprah alles mag vragen aan Armstrong.

Amrstrong bood USADA geld aan

Gisteren beschuldigde Travis Tygart, voorzitter van USADA, in het programma 60 minutes van de Amerikaanse nieuwszender CBS Armstrong er nog van dat hij de anti-dopingorganisatie USADA in 2004 een bedrag van rond de 250.000 dollar aangeboden zou hebben. Volgens Tygart was het duidelijk een bod dat wees op belangenverstrengeling.

Vorig jaar oktober presenteerde het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA een rapport waarin meerdere wielrenners onder ede verklaarden dat Armstrong doping gebruikte. In de dagen daarna lieten sponsors hem vallen en stapte Armstrong op als voorzitter van zijn liefdadigheidsorganisatie Livestrong.