Lagere straf voor bron WikiLeaks

Een Amerikaanse militaire rechter heeft gisteren de mogelijk straf van Bradley Manning, de militair die wordt verdacht van het lekken naar klokkenluiderssite Wikileaks, verlaagd met 112 dagen. Rechter Denise Lind bepaalde dat Manning ten onrechte in een isoleercel heeft gezeten tijdens de negen maanden dat hij in Virginia in hechtenis zat na zijn arrestatie in 2010.

De 25-jarige Manning werd 23 uur per dag opgesloten in een cel zonder ramen, soms naakt, in een gevangenis van de marine in Virginia. Volgens het leger waren deze stringente maatregelen nodig om te voorkomen dat de verdachte zichzelf schade zou toebrengen. Maar de advocaten van Manning zeggen dat de handelswijze ook doorging toen Manning niet langer suïcidaal was.

De rechter was het daarmee eens. Volgens Lind was de eenzame opsluiting „meer stringent dan noodzakelijk”. Ze zei dat de omstandigheden waarin hij werd vastgehouden „excessief werden in relatie tot de legitieme belangen van de regering”.

Manning zijn 22 aanklachten ten laste gelegd, waaronder het helpen van de vijand. De aanklagers willen dat de rechter de verdediging verbiedt om bewijs aan te voeren over Mannings motief voor het lekken. Ze zeggen dat het motief irrelevant is, omdat hij wist dat de informatie in handen zou vallen van Al-Qaeda.

Maar Mannings advocaat David Coombs zei gisteren dat als de rechter dit bewijs blokkeert, het voor de verdediging onmogelijk is om aan te tonen dat Manning alleen informatie heeft gelekt waarvan hij dacht dat die de VS geen schade kon berokkenen. Als hij wordt veroordeeld kan Manning levenslang krijgen. Zijn proces begint 6 maart. (AP, BBC)