Kortkolom kunst

Ai Weiwei in jury filmfestival R’dam

Amsterdam. De Chinese kunstenaar en filmmaker Ai Weiwei zit dit jaar in de jury van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR). Dat heeft de organisatie dinsdag op haar website bekendgemaakt. De dissidente kunstenaar kan China niet verlaten en zal de zestien genomineerden van de Hivos Tiger Award Competitie vanuit zijn huis in Peking beoordelen. De drie Hivos Tiger Awards à 15.000 euro zijn bedoeld voor aanstormend talent. Het IFFR is van 23 januari tot 3 februari. (NRC)

Miljoen extra voor cultuur in noorden

Groningen. De provincies Groningen, Drenthe en Friesland trekken samen een miljoen euro extra uit voor culturele instellingen in het noorden die getroffen werden door bezuinigingen door het Rijk en het Fonds voor de Podiumkunsten. Dat maakten de provincies gisteren bekend. Het leeuwendeel gaat naar het Noord Nederlands Orkest en het Oerolfestival, die beide drie ton erbij krijgen. Fotomanifestatie Noorderlicht krijgt 172.000 euro. De rest gaat naar Five Great Guitars en dansgezelschap Guy&Roni, dat van de rijkssubsidie alleen niet kan blijven bestaan. (NRC)

Goedkoop geld lenen voor kunstenaars

Amsterdam. Amsterdamse kunstenaars kunnen vanaf april een rentedragende lening afsluiten bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Het fonds stelt tot en met 2016 een half miljoen euro beschikbaar voor kunstenaars die ondernemender willen worden. De rente van De Amsterdamse Cultuurlening bedraagt tot de 10.000 euro ongeveer 3 procent, dat is 2 à 3 procentpunt lager dan het marktniveau. Wie een groter bedrag wil, betaalt een marktconforme rente. In alle gevallen is de terugbetaaltermijn drie jaar. Verwacht wordt dat per jaar twintig tot dertig kunstenaarsleningen worden verstrekt. (Novum)

Paul Verhoeven bij Kameroverleg film

Amsterdam. Regisseur Paul Verhoeven zal deelnemen aan de filmtop die de politiek eind van deze maand organiseert. Een Kamermeerderheid vroeg om zo’n top om manieren te vinden om de concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie te versterken. Die heeft te lijden onder de fiscale voordelen die buurlanden bieden. Nederland heeft daarentegen sinds 2007 geen zogenoemde ‘tax shelter’ meer. Dit tot teleurstelling en ergernis van Paul Verhoeven. (NRC)