Kortkolom buitenland

Gevangenenruil Syrië en rebellen gemeld

Istanbul. De Syrische autoriteiten zijn vandaag begonnen 2.130 gevangenen vrij te laten in ruil voor de vrijheid van 48 Iraniërs die door Syrische rebellen werden vastgehouden. Dat heeft de Turkse hulporganisatie IHH bekendgemaakt, die zegt het akkoord na maanden van gesprekken te hebben geregeld. Volgens de Iraanse staats-tv zijn de Iraniërs inmiddels vrij. Het is niet bekend of het gaat om een bus met Iraniërs die vorig jaar in Syrië werden ontvoerd. Volgens Iran waren het pelgrims, maar volgens rebellen revolutionaire gardisten. (AFP)

India meldt dood militairen in Kashmir

New Delhi. Bij een confrontatie tussen Indiase en Pakistaanse militairen bij de bestandslijn in het omstreden Kashmir zijn volgens India gisteren twee Indiase soldaten gedood. De Pakistanen zouden zich aan de Indiase kant van de bestandslijn hebben bevonden en ten minste een van de lichamen hebben verminkt. Pakistan ontkent dit. Afgelopen zondag werd een Pakistaanse militair gedood. Toen zouden Indiase militairen de bestandslijn hebben overschreden. India heeft de Pakistaanse ambassadeur in Delhi ontboden uit protest. (Reuters)

Onderzoek Frans OM naar fraude minister

Parijs. Het Openbaar Ministerie in Parijs heeft gisteren een onderzoek geopend naar mogelijke belastingontduiking en witwassen door de Franse minister van Begroting Jérôme Cahuzac. De journalistieke onderzoekswebsite Mediapart beschuldigt Cahuzac ervan een geheime bankrekening te hebben gehad bij de Zwitserse bank UBS. Op een bandopname uit 2000 zou Cahuzac over de rekening spreken. Cahuzac, die nu de Franse strijd tegen belastingontduiking leidt, ontkent de aantijgingen. De centrum-rechtse oppositie eist zijn aftreden. (AFP)

Miljoen Georgiërs: Saakasjvili moet weg

Tbilisi. Bijna een miljoen Georgiërs, een vijfde van de totale bevolking van de voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus, eist het ontslag van president Saakasjvili. 850.000 burgers hebben tot nu toe een petitie getekend waarin het staatshoofd wordt opgeroepen eerder af te treden dan gepland. Deze maand is Saakasjvili vijf jaar in functie. Verkiezingen zijn pas voor oktober gepland. Sinds de parlementsverkiezingen in oktober wordt Georgië geregeerd door premier en miljardair Ivanisjvili die niet met de president wil samenwerken. (NRC)

Man steekt zichzelf in brand in Senegal

Dakar. Een Senegalese man is gisteren overleden nadat hij zichzelf in brand had gestoken bij de residentie van president Macky Sall in de hoofdstad Dakar. Cheikh Mbaye zou volgens lokale media tegen omstanders hebben gezegd dat het leven beter was onder de vorige president, Abdoulaye Wade. Sall won de presidentsverkiezingen vorig jaar van Wade. Hij profiteerde van het feit dat alle oppositiepartijen unaniem waren in hun verzet tegen Wade, maar staat nu voor de lastige taak de voedselprijzen te reduceren tot een voor de armsten aanvaardbaar niveau. (AFP, BBC)