India eist opheldering van Pakistan na dood twee militairen

Een Indiase militair aan de grens met Pakistan. Foto AFP / Tauseef Mustafa

India heeft Pakistan om opheldering gevraagd over een aanval op een legerpatrouille in Indiaas Kashmir waarbij twee Indiase militairen de dood vonden. Pakistan ontkent verantwoordelijk te zijn voor de dood van de soldaten.

Heel Kashmir wordt door zowel India als Pakistan opgeëist. De twee landen hebben in het verleden twee oorlogen uitgevochten over het gebied. Volgens India hebben Pakistaanse troepen zich dinsdag op Indiaas gebied begeven en de patrouillerende militairen aangevallen. De lichamen van de twee gedode militairen zouden daarbij
ernstig verminkt zijn achtergelaten. Een van de twee was onthoofd. Deze daden “zijn in strijd met iedere norm voor internationaal gedrag”, aldus het Indiase ministerie van buitenlandse zaken vanavond.

Het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken ontkent de aantijgingen en noemt ze “ongegrond”. “Pakistan is bereid om een onderzoek in te stellen via de de Verenigde Naties”, aldus het ministerie in een verklaring.

Pakistan uitte eerder beschuldiging richting India

Afgelopen zondag beschuldigde Pakistan India van het doden een Pakistaanse soldaat in Kashmir. Volgens India schoten de soldaten richting Pakistan als vergelding voor een mortieraanval waarbij een huis werd vernietigd.

    • Pim van den Dool