Inauguratie Chávez in Venezuela uitgesteld

Het parlement van Venezuela heeft de inauguratie van de zieke president Hugo Chávez gisteren voor onbepaalde tijd uitgesteld. De oppositie zegt dat dit in strijd is met de grondwet en eist nieuwe verkiezingen. Intussen is er nog altijd geen openbare verklaring van Chávez, bij wie complicaties zijn opgetreden na een kankeroperatie in Cuba.

Chávez, die sinds 1998 aan de macht is, zou morgen geïnaugureerd worden na zijn herverkiezing afgelopen oktober. Maar hij heeft langer herstel nodig, maakte vicepresident Nicolás Maduro gisteren bekend. De Nationale Assemblee van Venezuela, die wordt gedomineerd door de socialistische partij van Chávez, stemde vervolgens in met uitstel van de inauguratie tot een „latere datum”.

De Venezolaanse oppositie heeft een klacht ingediend bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, maar kan het uitstel van de inauguratie niet voorkomen. Volgens hun uitleg van de grondwet moeten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven nu Chávez te ziek blijkt om aan zijn derde termijn te beginnen.

De oppositie wil dat de voorzitter van de Nationale Assemblee, Diosdado Cabello, wordt aangewezen als interim-president, zoals de grondwet voorschrijft. Oppositieleider Henrique Capriles eiste gisteren een oordeel van het Venezolaanse Hooggerechtshof. Dat wordt echter gedomineerd door aanhangers van Chávez.

Parlementsvoorzitter Cabello, een partijgenoot van Chávez, zei gisteren dat Chávez „alle tijd krijgt” om te herstellen van zijn ziekte. (AP)