ik@nrc.nl

Voor het Airbornmuseum in Oosterbeek doe ik onderzoek bij ouderen die moesten evacueren wegens de gevechten in Arnhem op 17 september 1944.

Ik spreek met een 93-jarige heer in het rusthuis Insula Dei in Arnhem. Na zijn evacuatieverhaal gehoord en opgetekend te hebben, zeg ik bij mijn afscheid iets over het mooie uitzicht dat hij vanuit zijn stoel heeft op de kerk en de ingang van het huis. Ach, zegt hij met een grijns, ik kan alles mooi in de gaten houden.

„Er overlijden veel medebewoners. Ik zie het gebeuren vanuit mijn stoel voor het raam. Eerst zie ik de auto van de dokter komen, een dag later de familie, daarna de begrafeniswagen en tot slot een paar dagen later de auto van de kringloopwinkel.”

Ook een ikje insturen? Mail maximaal 120 woorden naar ik@nrc.nl

    • Cees van der Miessen