Huizenverkopers vragen lagere prijzen sinds Lenteakkoord

De vraagprijs van woningen is vorig jaar flink gedaald na het Lenteakkoord. Huizenverkopers hoopten de woning nog snel te verkopen voor de nieuwe hypotheekregel in werking traden. Foto ANP / Robin Utrecht De vraagprijs van woningen is vorig jaar flink gedaald na het Lenteakkoord. Huizenverkopers hoopten de woning nog snel te verkopen voor de nieuwe hypotheekregel in werking traden. Foto ANP / Robin Utrecht

De vraagprijs van huizen is sinds vorig voorjaar scherp gedaald. Verkopers hoopten nog snel hun woning te kunnen verkopen voordat de nieuwe hypotheekregels in zouden gaan. Dat schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek naar de vraagprijsontwikkeling de afgelopen vijf jaar van alle huizen in de verkoop.

De gemiddelde verkoopprijs is sinds het uitbreken van de crisis met bijna 20 procent gedaald. Verkopers bleven aanvankelijk vasthouden aan hun oude vraagprijs; die ging de afgelopen periode met nog geen 2 procent per jaar omlaag, tot iets meer dan 4 procent in 2011. Maar sinds juni 2012 kwam daar verandering in: tot het najaar ging er maandelijks bijna 1 procent van de vraagprijzen af.

Die scherpe daling volgde direct op het Lenteakkoord dat CDA, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie sloten. Daarin werd besloten dat de hypotheekrenteaftrek vanaf dit jaar alleen nog geldt voor hypotheken die dertig jaar lang geleidelijk worden afgelost. Huizenkopers kunnen hierdoor minder lenen.

Dure huizen zakken sneller in prijs

Uit het onderzoek blijkt verder dat de vraagprijzen voor appartementen een stuk minder zijn gedaald dan voor eengezinswoningen en vrijstaande huizen. In gemeenten met relatief veel dure woningen, zoals Haren, Zandvoort en Valkenburg aan de Geul, zakken verkopers makkelijker tienduizenden euro’s in vraagprijs. Ook dalen de vraagprijzen in populaire delen van het land harder.

Morgen publiceert makelaarskoepel NVM de jaarcijfers over 2012. De verwachting is dat door de nieuwe hypotheekregels in het laatste kwartaal relatief veel woningen verkocht zijn. Ook de verkoopprijzen van verkochte woningen zullen waarschijnlijk zijn gedaald gezien de daling in vraagprijzen.

    • Anouk Eigenraam