Hooggerechtshof: inauguratie zieke Chávez kan worden uitgesteld

De inauguratie van de Venezolaanse president Hugo Chávez kan uitgesteld worden. Dat is volgens het Hooggerechtshof niet in strijd met de grondwet. Chávez werd in oktober herkozen, maar in december werd hij opnieuw geopereerd aan kanker. Hij is niet in staat de inauguratie morgen te doen.

De inauguratie van de Venezolaanse president Hugo Chávez kan uitgesteld worden. Dat is volgens het hooggerechtshof niet in strijd met de grondwet. Chávez werd in oktober herkozen, maar in december werd hij opnieuw geopereerd aan kanker. Hij is niet in staat de inauguratie morgen te doen.

Men ging er al langer van uit dat Chavez niet op de geplande datum zou kunnen worden beëdigd. Een meerderheid van het parlement stemde gisteren al in met het uitstel, maar de oppositie had het hooggerechtshof gevraagd om een oordeel.

Volgens de oppositie houdt de regering informatie achter over de gezondheid van Chavez. “Het is erg duidelijk dat hij niet regeert, en ze willen ons doen geloven dat hij aan het regeren is. Ze liegen”, zei oppositieleider Ramon Guillermo Aveledo. De oppositie wil dat het hooggerechtshof een panel van artsen benoemt om te bepalen hoe Chavez er aan toe is en of hij in staat aan te blijven als president.

De inauguratie is grondwettelijk bepaald, maar de regering benadrukt dat de wet ook voorschrijft dat, indien de president op die datum niet aanwezig kan zijn, hij de eed ook voor het hooggerechtshof mag afleggen. In dat geval is er geen tijdslimiet voorgeschreven.

Daarom behoudt Chávez voorlopig zijn ambt en blijft Nicolas Maduro vicepresident. De 58-jarige Chávez, die sinds juni 2011 meerdere operaties tegen kanker onderging, is al een maand niet in het openbaar verschenen. Het laatste nieuws over zijn gezondheid is dat hij kampt met complicaties die het gevolg zijn van een longinfectie.

    • Peter Zantingh