Het wordt koud. Maar kan er volgende week ook worden geschaatst?

De eerste kou van 2013 komt eraan. Maar kunnen de schaatsen ook uit het vet? Foto ANP / Catrinus van der Veen

Er is consensus in metereologenland. Het wordt volgende week koud. Maar kan er ook al worden geschaatst? Daar is eigenlijk niemand het echt over eens, blijkt uit een rondgang langs verschillende meteorologen.

Piet Paulusma: Koning Winter arriveert

Volgens SBS-weerman Piet Paulusma moet het “natuurlijk wel allemaal nog gebeuren”, maar ziet het er wel degelijk naar uit dat Koning Winter dit weekend arriveert, zo schrijft hij op zijn blog. Het worden niet zulke “diepvriestemperaturen” zoals tijdens de horrorwinter van vorig jaar en er valt geen sneeuw. Dat is echter juist goed nieuws voor de schaatsliefhebber.

“De temperaturen gaan nu ‘mooi dalen’ naar waarden beneden nul en blijven vanaf zondag op veel plaatsen ook onder 0 °C; niet alleen ‘s nachts, maar ook overdag. In de nachten veelal -5 tot -7 °C. Bij langdurig opklarend weer misschien nog wel iets lager.”

Paulusma spreekt van een “droge vorst” en er staat volgens hem vanwege een Scandinavisch hogedrukgebied niet al te veel wind. Dat is volgens de weerman allemaal goed voor kwalitatief mooi ijs. Hij gokt er dan ook op dat er dinsdag op sommige plekken kan worden geschaatst.

‘Volgende week denken aan schaatsen’

Wordt het inderdaad tijd om de schaatsen uit het vet te halen? Weerman Reinier van den Berg #denktvanwel…

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Vorstperiode vanaf weekend >= 95% zeker. Volgende week eerste wedstrijden op ”ondiep” natuurijs (ondergelopen weilanden)? #ikdenkvanwel

… maar MeteoConsult houdt nog een slag om de arm. Volgende week kunnen we pas aan schaatsen gaan denken…

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult De vorst valt vrijdag in en lijkt lang aan te houden. Vanaf halverwege volgende week kunnen we aan schaatsen denken. http://t.co/zDP0kubI

Op weer.nl legt de meteorologische dienst uit dat het duidelijk is dat er volgende week ijs wordt gevormd, maar dat het moeilijk te voorspellen is hoe snel het ijs groeit en hoe dik de uiteindelijke ijslaag wordt.

“De vorming, aangroei van natuurijs is een uiterst ingewikkeld proces dat van verscheidene factoren afhangt. Niet alleen de temperatuur, maar ook wind, bewolking en vochtigheid zijn van grote invloed. Ook de stroomsnelheid, diepte en ligging van het water spelen een belangrijke rol. (…) Als er ijs ligt, kan dat alleen groeien als aan de onderzijde water bevriest. De vrijkomende stollingswarmte moet door het ijsdek worden afgevoerd. Bij gelijke vorst groeit een dik ijsdek dus steeds trager.”

Echt IJs of lichte vorst?

Voor een goed dik ijsdek moet het dus steeds harder gaan vriezen. En of de vorst aanhoudt is nog maar de vraag. De “onzekere verwachting” van het KNMI, omdat het een voorspelling op lange termijn betreft, stelt dat het vanaf volgende week woensdag alle kanten op kan gaan. Een dooddoener dus: het kan dooien, het kan vriezen.

“De kans op aanhoudende vorst met overdag temperaturen van rond of onder het vriespunt is ca. 40%. Daarnaast is er een evengrote kans (ca. 40%) op een minder koud weertype met nog wel lichte vorst in de nachten, maar overdag temperatuur enkele graden boven nul. De kans op een geleidelijke overgang naar een duidelijk zachter weertype bedraagt ongeveer 20%.”

En ook NOS-weerman Gerrit Hiemstra probeert de schaatskoorts een beetje te temperen:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Velen gaan er al van uit dat er volgende week sterk #ijs ligt(!). Loop niet te hard van stapel. In 1e instantie voornamelijk lichte #vorst.

Schaatsfans kunnen zich dan ook beter richten op de weersvoorspellingen van De Telegraaf. Weerman Frans Schrader denkt wel gewoon dat het twee volle weken winters weer wordt. Met ijsdagen én de eerste koers op Echt IJs.

Twitter avatar fschrader Frans Schrader Eerlijk gezegd wordt het zo te zien TWEE volle weken winter met ijsdagen en sneeuw. Ook vanmorgen weer……
Twitter avatar erbenwennemars erben wennemars @HenkAngenent: @erbenwennemars volgende week eerste koers op het echte ijs?” Ik kan niet wachten….
Twitter avatar fschrader Frans Schrader @erbenwennemars gaat lukken einde week/weekend…..gr

Weerprimeur: net zo koud als in 1985 winter gaat niet door

Voor de echte liefhebber van weerberichten zijn er nog de voorspellingen van Weerprimeur.nl. Op de website (‘voor een unieke weerbeleving’) wordt in een onleesbare zin gesteld dat het koud wordt.

“De aanwijzingen (WP ging op 3 januari jl. al voor code B) worden steeds groter dat er binnen een week kouder (winter)weer op til is in de Lage Landen en zo laat ook de laatste operationele variant van het gerenommeerde Amerikaanse (GFS) weermodel ons zien heden(vrijdag)avond, want dit trendsettende model komt met een introductie van een (noord)oostelijk weerregime, pakweg vanaf volgende week donderdag/vrijdag/zaterdag/zondag en mocht dit scenario inderdaad doorgang vinden, zijn we vertrokken voor minimaal een week winterweer van kaliber (sneeuwval ook tijdens kouinval) met tot -3/-9 graden des nachts en daags ook onder nul.”

Wie de bijbehorende Weerprimeurlijn belt (65 cent per minuut, met een maximum van 32 euro 50), waar dagelijks het meest actuele weer “op heldere, eigenzinnige en soms ludieke wijze” wordt gebracht, krijgt van “de weerhost” te horen dat het mogelijk net zo koud wordt als in januari 1985. Toen werden temperaturen van -24 aangetikt.

“Niemand kan het eigenlijk geloven, ook ik nog niet, maar misschien wordt het deze maand net zo koud. Want de lange termijnkaarten, zeker van het Amerikaanse model, die zinspelen toch wel op een ontzettend koude periode.”

Maar ook bij Weerprimeur kan de wind draaien. Het weerbericht op de 0900-lijn is van gisteren. De nieuwe modellen stellen weer dat de winter helemaal niet meer doorgaat, aldus “de meest vooruitstrevende weerdude van Nederland” van Weerprimeur op Twitter. Maar geen paniek. Dat kan gebeuren.

Twitter avatar Weerprimeur Marc E. Putto WINTER GAAT NIET DOOR!
Althans via de operationele kersverse variant van Amerikaanse weermodel.
Geen paniek, kan gebeuren. EC afwachten..!!
    • Lex Boon