Het kost je 4,5 jaar, maar dan heb je wel een trein in je kelder

Treinkelder
Treinkelder

“Je moet krankzinnig zijn en je moet een geweldige vrouw hebben.” De twee voorwaarden die de Canadees Jason Shron noemt, mocht je hetzelfde willen doen als hij: een levensgrote treincoupé nabouwen in je eigen kelder.

Shron is naar eigen zeggen al zijn hele leven groot fan van de treinen van VIA Rail, het Canadese staatsbedrijf dat de spoorwegen daar onderhoudt. Daarom stak hij 4,5 jaar (2500 uur) in zijn opmerkelijke project. Het stukje trein dat in zijn kelder in Ontario staat, is opgebouwd uit onderdelen die hij zelf bouwde of stripte uit VIA-treinstellen die met pensioen gingen.

En als je aan het eind van de ‘coupé’ komt, zie je door het raam een afbeelding van de volgende wagon, waardoor het lijkt of de trein nog veel langer is. Ook Shrons muziekcollectie is ondergebracht in het bouwsel.

Op zijn eigen blog schrijft hij:

“We each have a favourite place: a place where we feel completely at home, where the stresses and headaches of daily life seem to melt away and we can just chill and regroup. My favourite place is on board the VIA train, especially on board the VIA trains of my youth, riding the Rapido between Toronto and Montreal. Now I have this special place in my house.”

Hier staan foto’s van de keldertrein van Shron.