Goede bands op fijn terrein

‘Best Kept Secret’ is een nieuw 3-daags popfestival in Tilburg dat in juni voor het eerst plaatsvindt. Is er nog animo voor nog een zomerfestival?

Arctic Monkeys, Portishead, Sigur Ros en Alt-J – het zijn enkele van de circa vijftig acts die zullen optreden op de eerste editie van ‘Best Kept Secret’, een nieuw driedaags festival dat in juni plaatsvindt in vakantiepark De Beekse Bergen bij Tilburg.

De afgelopen drie jaar zijn veel gelijksoortige muziekfestivals opgezet: sinds 2010 is er in het najaar Into The Great Wide Open op Vlieland en in maart start Where The Wilde Things op bungalowpark De Eemhof in Zeewolde, waar volgende maand ook al dancefestival Bungalup wordt georganiseerd. Toch, denkt organisator Niels Aalberts van boekingskantoor Friendly Fire, is er wel degelijk behoefte aan nog een festival tussen de bomen. „Wij zijn niet vergelijkbaar met die andere festivals, alleen al qua line-up zijn wij heel anders.”

Waarin schuilt het verschil?

„We bieden wat grote namen om een breed publiek te trekken, maar daarnaast besteden we veel aandacht aan middelgrote en kleinere acts. We willen artiesten presenteren die nog niet heel bekend zijn, maar waarvan wij het gevoel hebben dat ze heel spannend kunnen worden. Bands die een goede festivalsfeer creëren.”

Jullie lieten je inspireren doorfestivals als MELT! in Duitsland en het Spaanse Primavera Sound. Wat maakt die festivals goed?

„Goede muziek staat er voorop. Dat is bij ons ook zo. Daarnaast lopen de genres door elkaar. De manier waarop mensen muziek leren kennen en beluisteren is veranderd door muzieksites als Spotify, blogs, app’s. We klikken van het een naar het ander en luisteren óók naar 3FM. Waarom moet er op een festival dan een hiphoptent zijn en een indie-podium? De genregrenzen vervagen, wij gaan daar in onze presentatie in mee.”

Afgelopen jaar is een aantal festivals failliet gegaan. Alleen de bekende, grote festivals en de kleine nichefestivals doen het goed. Hoe willen jullie overleven?

„Ik denk dat het belangrijk is om van begin af aan duidelijk te maken waar je als festival voor staat. Wij focussen 100 procent op de muziek. De beleving van het programma wordt voor ook sterk bepaald door het terrein. Goede muziek op een fijne plek, daar staan we voor.”

Maar alle festivals willen toch een goede programmering?

„Maar andere festivals bieden daarnaast vaak ook nog theater, of een bungeejump-installatie. Ik wil niet zeggen dat er op Best Kept Secret straks naast muziek niets te doen valt, maar randprogrammering vinden we niet het belangrijkst.”

Hoeveel bezoekers willen jullie trekken?

„We streven naar een druk en gezellig festival. Maar het is pas de eerste editie: wanneer er 10.000 mensen komen, zijn we al heel blij. Met een paar duizend man meer of minder kunnen we ook tevreden zijn. De sfeer staat voorop en die wordt bepaald door de muziek, ons terrein en de mensen, niet door het aantal.”

Festival Best Kept Secret, 21-23/6 info/res.: www.bestkeptsecret.nl

    • Steffi Weber