Gevangenis werd afgezet om uitbraak te verijdelen

Archieffoto van de penitentiare inrichting Torentijd in Middelburg. Foto ANP / Ruud Hoff

De politie heeft vanmiddag de omgeving van de gevangenis Torentijd in Middelburg afgezet omdat onbekenden hadden gedreigd met een gewelddadige bevrijding van een gevangene. Uit voorzorg werden diverse maatregelen getroffen, meldde de politie vanavond in een toelichting op de onrust van eerder vandaag.

De politie kreeg rond half negen vanochtend enkele telefoontjes. De NOS meldt op basis van een bron bij de Zeeuwse politie dat enkele zwaarbewapende mannen van plan zouden zijn geweest naar het cellencomplex te komen om een zware crimineel te bevrijden.

De meldingen werden direct serieus genomen waarna de politie voorzorgsmaatregelen trof. Zo werd de omgeving van de gevangenis afgezet en stond een arrestatieteam paraat. Ook werd een politiehelikopter opgeroepen.

Rond vier uur werd de omgeving vrijgegeven. De politie meldde toen dat de bedreiging niet ten uitvoer was gebracht. Er zijn geen arrestaties verricht. De politie onderzoekt nog van wie de telefoontjes afkomstig waren. De gevangene in kwestie is overgeplaatst naar een andere afdeling.

Leerlingen van ROC Zeeland, vlak naast de gevangenis, moesten enkele uren binnenblijven. Volgens de woordvoerder had de bedreiging niets met de school te maken. Omwonenden hoefden niet binnen te blijven. Door de afzetting ontstond korte tijd verkeershinder.

    • Pim van den Dool