Gerard de Rooy verspeelt koppositie Dakar Rally

Gerard de Rooy is gisteren zijn leidende positie in de Dakar Rally kwijtgeraakt. De Nederlandse trucker had in de 290 kilometer lange proef tussen Nazca en Arequipa in het zuiden van Peru een achterstand van bijna een half uur. De Rus Ayrat Mardeev zegevierde, de Tsjech Ales Loprais werd de nieuwe leider.

De Rooy won de eerste drie etappes in de Dakar Rally, maar werd deze keer opgehouden door twee lekke banden, verkeerd rijden en een ‘vastloper’ in het zand. Hij finishte als zevende. Loprais was tien minuten sneller en heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 56 seconden op de Nederlander.

Ook motorcoureur Frans Verhoeven beleefde een slechte dag. De Yamaha van de Nederlander raakte defect nadat de stekker van een benzinepomp had losgelaten. Verhoeven eindigde niet eens bij de eerste vijftig en zakt in het klassement van de zevende naar de 27ste plaats. De Spanjaard Joan Barreda won de rit, de Fransman Olivier Pain gaat aan kop.

Bij de auto’s was er net als maandag succes voor Nasser Al-Attiyah. De Qatarees kwam als eerste aan in Arequipa en bezet in het algemeen klassement de tweede plaats. De Fransman Stéphane Peterhansel blijft leider met een voorsprong van iets meer dan vijf minuten.