FIFA schorst 41 Zuid-Koreaanse profvoetballers voor het leven

41 Zuid-Koreaanse profvoetballers die in 2011 door de FIFA geschorst werden voor omkoping, hebben nu een wereldwijde schorsing voor het leven opgelegd gekregen door de wereldvoetbalbond.

Dat meldt persbureau Reuters. De FIFA zei vandaag dat de schorsingen levenslang gelden, maar dat 21 van de voetballers desondanks een kans krijgen om terug te keren in de sport, omdat ze hun betrokkenheid hebben toegegeven. Voor hen geldt een proeftijd van twee tot vijf jaar en een taakstraf van 200 tot 500 uur. Of ze daarna weer in actie mogen komen, bepaalt de Koreaanse voetbalbond.

Tientallen spelers en oud-spelers van clubs uit de hoogste divisie, de K-League, werden in juli 2011 aangehouden op verdenking van omkoping. Ze ontvingen geld in ruil voor het opzettelijk verliezen van hun wedstrijden. Justitie arresteerde toen 57 mensen, onder wie 46 voetballers en oud-voetballers en 11 leden van criminele gokbendes. Het ging om 15 vervalste wedstrijden waarbij zes clubs betrokken waren en miljoenen euro’s werden omgezet.

De sport in Zuid-Korea - niet alleen het voetbal, maar ook volleybal en honkbal - gaat al jaren gebukt onder corruptieschandalen. De regering wil de praktijken hard aanpakken. Afgelopen juni werden al eens tien profvoetballers wereldwijd geschorst. In maart werden elf volleyballers levenslang geschorst door de Zuid-Koreaanse volleybalbond.

    • Peter Zantingh