Ex-neuroloog Ernst J.S. werkzaam in nog een Duits ziekenhuis

HEILBRONN - beeld van de SLK-Kliniken waar de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur werkzaam is. De SLK-Klinken in Heilbronn waar Ernst J.S. eerder werkte, de arts werkte ook in de kliniek in Bad Friedrichshall in Plattenwald. Foto ANP / Marcel van Hoorn

De lijst van ziekenhuizen waar de omstreden neuroloog Ernst J.S. heeft gewerkt wordt almaar langer. Patiënten melden dat zij ook door J.S. zijn behandeld in het Bad Friedrichshalle Krankenhaus in Plattenwald, schrijft de Duitse krant Die Heilbronner Stimme vandaag.

Een woordvoerder van het ziekenhuis wil in de krant niet ingaan op de nieuwe beschuldiging. Maar volgens de Duitse krant zou J.S. in Plattenwald als arts-assistent hebben gewerkt. Dat gebeurde echter niet altijd onder de verantwoordelijkheid van meerderen, vertelden patiënten de krant.

Het is het zoveelste ziekenhuis waar de ex-neuroloog aan de slag kon nadat hij uit Nederland vertrok. Het ziekenhuis maakt ook deel uit van de SLK-klinieken, net als het ziekenhuis in Heilbronn waar J.S. vorige week werd ontslagen, nadat bekend werd dat hij daar werkte. Vervolgens werd bekend dat hij in 2010 en 2011 ook werkzaam was in Worms als arts-assistent. Eerder bleek J.S. al te hebben gewerkt in Bad Fredeburg (2006), Bad Laasphe (2007) en Nienburg (2010).

Deal met de inspectie

De aan medicijnen verslaafde J.S. werd in 2003 ontslagen door het Medisch Spectrum Twente omdat hij opzettelijk diagnoses stelde van ziektes als alzheimer en parkinson. De neuroloog sloot na zijn ontslag een deal met de Inspectie voor de Gezondheidszorg: hij schreef zich uit bij het zogeheten BIG-register, en de inspectie sleepte hem in ruil daarvoor niet voor de tuchtrechter.

Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek naar de arts ingesteld en verdenkt hem in totaal van 21 strafbare feiten. Deze zaak tegen hem loopt nog. De EU werkt aan een zwarte lijst van geschorste artsen.

    • Anouk Eigenraam