...die ook wel wat lastig kan uitpakken

NOVUM53:DEBAT ECOFIN :DEN HAAG;19NOV2012-De Tweede Kamer debatteerde maandagmiddag met Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien over de volgende Ecofin raad. Foto: Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien.Novum/bm/str.Bart Maat Novum BART MAAT

1 Als Jeroen Dijsselbloem voorzitter wordt van de eurogroep kan Nederland niet meer hard onderhandelen, zegt Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP). „Van een voorzitter wordt niet geaccepteerd dat hij zijn functie misbruikt – want zo wordt dat dan gezien – om op te komen voor eigen, nationale belangen.” Van Bommel noemt als voorbeeld VVD’er Neelie Kroes. Die liet volgens hem als mededingingscommissaris van de Europese Commissie zien dat zo’n topfunctie ook in de weg kan zitten. „Iedereen keek mee of zij wel streng genoeg was voor Nederlandse bedrijven.” De belangen van Nederland kunnen in het geding komen als het gaat over de Europese begrotingsregels, stelt hij. Stel dat Nederland wil kiezen voor een tekort boven de norm van 3 procent. „Dat wordt voor Nederland natuurlijk onverkoopbaar als Dijsselbloem voorzitter is. Dan moet hij het braafste jongetje van de klas zijn.”

2 Het is een drukke baan en Jeroen Dijsselbloem heeft het al druk als minister. Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de eurogroep, is er vier uur per dag aan kwijt. Van Bommel: „Dat is een ervaren minister en voorzitter. Dijsselbloem is geen ervaren voorzitter en is ook net als minister begonnen.”

3 De coalitie van VVD en PvdA stelt extra eisen aan de minister, nog los van de financiële problemen, zegt Van Bommel. „Over verschillende onderwerpen moet nog onderhandeld worden: het is een kabinet van twee uitersten, waarin de minister van Financiën een belangrijke rol speelt.”

Volgens Wouter Koolmees (D66) kan overbelasting van de minister wel voorkomen worden: je kunt ook de staatssecretaris meer taken geven. „En vergeet niet dat veel besluitvorming binnen Europa goed wordt voorbereid door de ambtelijke staf.”

Maar SP’er Van Bommel wil een Kamerdebat als de benoeming concreet wordt. „Ook premier Rutte moet daarbij dan aanwezig zijn. Het draait wat ons betreft om het belang van Nederland.”

    • Jeroen van der Kris
    • Erik van der Walle