Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Deze Australische familie overleefde de bosbrand door te schuilen in het water

In this Jan. 4, 2013, photo provided by the Holmes family Tammy Holmes, second left, shelters with her grandchildren, two-year-old Charlotte Walker, left, four-year-old Esther Walker, third left, Liam Walker, 9yrs, eleven-year-old Matilda, second right, and six-year-old Caleb Walker, right, as they shelter under a jetty as a wildfire rages near-by at Dunalley, Australia. The family credits God with their survival from the fire that destroyed around 90 homes in Dunalley. (AP Photo/Tim Holmes) Editorial Use Only
In this Jan. 4, 2013, photo provided by the Holmes family Tammy Holmes, second left, shelters with her grandchildren, two-year-old Charlotte Walker, left, four-year-old Esther Walker, third left, Liam Walker, 9yrs, eleven-year-old Matilda, second right, and six-year-old Caleb Walker, right, as they shelter under a jetty as a wildfire rages near-by at Dunalley, Australia. The family credits God with their survival from the fire that destroyed around 90 homes in Dunalley. (AP Photo/Tim Holmes) Editorial Use Only Grootmoeder Tammy Holmes houdt links haar tweejarige kleindochter Charlotte en de vierjarige Esther vast. De negenjarige kleinzoon Liam klampt zich in het midden aan de brug vast. Elfjarige Matilda omklemt haar zesjarige broertje Caleb terwijl ze steunt zoekt bij de brug. Foto AP / Tim Holmes

Een Australische familie overleefde deze week een grote bosbrand in Tasmanië door in het water te schuilen. Tim Holmes raakte samen met zijn vrouw Tammy en vijf kleinkinderen ingesloten door het vuur en besloot daarop onder de steiger bij het huis te schuilen.

Het land kampt momenteel met talloze bosbranden in het zuiden van het land mede door een ongekende hittegolf. In Tasmanië, waar ook de familie Holmes woont, is al zo’n twintigduizend hectare in de as gelegd.

Een gebouw staat in brand vlakbij de plek waar de grootouders Holmes schuilden met hun kleinkinderen voor het vuur. Foto AP / Tim Holmes

Een gebouw staat in brand vlakbij de plek waar de grootouders Holmes schuilden met hun kleinkinderen voor het vuur. Foto AP / Tim HolmesEen gebouw staat in brand vlakbij de plek waar de grootouders Holmes schuilden met hun kleinkinderen voor het vuur. Foto AP / Tim Holmes

Opa en oma Holmes pasten dit weekend in het dorpje Dunalley op de kinderen omdat hun moeder naar een begrafenis moest. Toen Holmes doorkreeg dat een grote brand hun huis bedreigde, was het al te laat om te vluchten. De familie was aan alle kanten ingesloten, zegt Tim Holmes tegen The Telegraph:

“We zagen tornado’s van vuur op ons afkomen. Het vuur kwam van alle kanten. Overal zag je vuur en explosies. Het was echt ongelofelijk. Alles brandde.”

De kleinkinderen van Tim en Tammy Holmes terwijl ze schuilen in het water voor de brand. De brand verwoestte negentig huizen in Dunalley. Foto AP / Tim HolmesDe kleinkinderen van Tim en Tammy Holmes terwijl ze schuilen in het water voor de brand. De brand verwoestte negentig huizen in Dunalley. Foto AP / Tim Holmes

Holmes besloot daarop om onder de steiger bij zijn huis te gaan schuilen. Samen met zijn vrouw hield hij de kleinkinderen, tussen de twee en elf jaar oud, boven water.

“Er was zo veel rook en as in de lucht dat we maar 20, 30 centimeter hadden. We konden net onze kin boven water houden om te ademen.”

De kleinkinderen Walker van Tim en Tammy Holmes Walker van links naar rechts: Caleb, Esther, Liam en Matilda die Charlotte vasthoudt. Foto AP / Tim Holmes

De kleinkinderen Walker van Tim en Tammy Holmes Walker van links naar rechts voordat ze het water ingaan: Caleb, Esther, Liam en Matilda die Charlotte vasthoudt. Foto AP / Tim HolmesDe kleinkinderen Walker van Tim en Tammy Holmes Walker van links naar rechts voordat ze het water ingaan: Caleb, Esther, Liam en Matilda die Charlotte vasthoudt. Foto AP / Tim Holmes

De kleinkinderen Walker van Tim en Tammy Holmes Walker van links naar rechts voordat ze het water ingaan: Caleb, Esther, Matilda die Charlotte vasthoudt, Liam. En helemaal links de hond. Foto AP / Tim Holmes

De kleinkinderen Walker van Tim en Tammy Holmes Walker van links naar rechts voordat ze het water ingaan: Caleb, Esther, Matilda die Charlotte vasthoudt, Liam. En helemaal links de hond. Foto AP / Tim HolmesDe kleinkinderen Walker van Tim en Tammy Holmes Walker van links naar rechts voordat ze het water ingaan: Caleb, Esther, Matilda die Charlotte vasthoudt, Liam. En helemaal links de hond. Foto AP / Tim Holmes

Ondanks de branden en de hoge temperaturen in het land was het water ijskoud. De zeven brachten uiteindelijk drie uur lang in water door. Zijn dochter was dolblij dat haar grootouders en kinderen nog leefden. Ze vreesde voor hun leven toen ze gehoord had dat ze ingesloten waren.