De diepzee verkennen met de afstandsbediening

Prof. Robert Ballard, de oceanograaf die in 1985 per onderzeeër persoonlijk de Titanic terugvond, 3800 meter diep, hoeft niet meer het water in. Toch speurt hij nog steeds de zeebodem af. Vanuit Amerika en via zijn onderzoeksschip Nautilus bedient hij een onderwaterrobot met camera’s. Half december werd bekend dat zijn team deze zomer aanwijzingen heeft gevonden voor een grote vloed in de Zwarte Zee ongeveer 5000 jaar geleden.

Via internetverbindingen met zijn instituut aan de universiteit van Rhode Island kunnen ook onderzoekers van elders - en soms zelfs scholieren - achter het stuur zitten. “Ik ga nog wel naar lokaties, maar meer om nostalgische redenen,” zegt hij in een interview dat op 2 januari verscheen op het YouTubekanaal van de Canadese radiozender CBC.

Ballard mag graag zijn ergernis spuien over het gebrek aan erkenning van het oceanografisch onderzoek. Het geld dat wordt besteed aan de Marsrobot Curiosity zou de exploratie van de oceanen op het huidige niveau duizend jaar gaande kunnen houden. Het thema ruimteonderzoek versus verkenning van de oceanen komt meer in detail aan bod in Ballards TED-lezing van vier jaar geleden.

Zijn instituut probeert kinderen te interesseren voor de oceanografie door ze het stuur van de onderzeese robot in handen te geven:

Meer op het YouTube-kanaal van de Nautilus.

    • Herbert Blankesteijn