Daar is oplossing schuldencrisis VS: een platina munt van 1000 miljard

Een dollarmunt. Foto AP via US Mint

Nu de begrotingsafgrond is afgewend, staan de volgende moeizame politieke onderhandelingen voor het afwenden van een nieuw schuldenplafond voor de deur. Hoe komen de Amerikanen toch uit hun schulden? Nieuwste idee: het slaan van een platina munt ter waarde van duizend miljard dollar.

Waarom is zo’n munt nodig? Omdat de VS binnenkort opnieuw tegen het zogenaamde ‘schuldenplafond’ dreigen aan te lopen. Dat is het maximumbedrag dat de Amerikaanse overheid aan schulden mag hebben. In de zomer van 2011 werd dat bedrag na lange onderhandelingen tussen de Democraten en Republikeinen verhoogd. Maar het volgende schuldenplafond is binnen twee maanden in zicht: de schuld van de VS bedraagt op dit moment 16.394 miljard dollar.

Als oplossing wordt nu gesproken over een platina munt van duizend miljard. De reuzenmunt zou geslagen moeten worden in opdracht van het ministerie van Financiën en daarna door de centrale bank (FED) moeten worden goedgekeurd. Als dat eenmaal is gebeurd, kan de minister van Financiën vrijuit cheques schrijven tot het bedrag vol is. Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten geld kunnen blijven uitgeven tot het Congres het schuldenplafond opnieuw heeft verhoogd.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het idee van zo’n platina munt toont verder aan dat Amerikanen maakbaarheidsdenkers bij uitstek zijn. Staatsschuld? Geen punt! #mintthecoin

Idee misschien belachelijk, maar er is serieus debat over

Het idee voor de platina munt klinkt misschien belachelijk, ondenkbaar en absurd, maar in de VS is er een serieus debat over ontstaan en er zijn politici die vinden dat het slaan van de munt misschien wel daadwerkelijk moet gebeuren. Een oud-directeur van de Amerikaanse Munt, Philip Diehl, verklaarde vorige week nog dat het inderdaad kan. De Republikeinse afgevaardigde Greg Walden kondigde maandag van schrik aan dat hij komt met een wet om het plan te torpederen.

In zijn column in NRC Handelsblad spreekt onze economieredacteur Maarten Schinkel vandaag van een “een flagrant geval van monetaire financiering, met een denominatie die aan de Weimarrepubliek doet denken”. Maar hij ziet kansen voor het plan:

Stel dat je de truc alleen gebruikt om het schuldplafond te omzeilen. Dan haal je de druk van de ketel en ontneem je de Republikeinen de mogelijk van obstructie. Als een nieuw, verhoogd, schuldplafond daarna wordt goedgekeurd, wordt de reuzenmunt weer van de balans van de centrale bank gehaald en vernietigd. Belachelijk? Ja. Maar inmiddels is het een eigen leven gaan leiden.

De invloedrijke econoom Paul Krugman gaf zaterdag in The New York Times zijn zegen aan het idee van de reuzenmunt. En op Twitter is al een beweging op gang gekomen met de hashtag #mintthecoin. Komt ‘ie er ook echt? Dat is niet heel waarschijnlijk, legt blogger Felix Salmon op de site van Reuters overtuigend uit. Maar de vermakelijke discussie erover zal nog wel even doorgaan.

Twitter avatar daveweigel daveweigel YES WE COIN
    • Pim van den Dool