Broodbakken voor dummies

Op de laatste dag van de kerstvakantie jogde ik – in een poging weer wat in conditie te komen na alle kalkoenen en kransen – door de Vinex en snoof verderop in de straat de onmiskenbare geur op van zelfbak croissantjes. U weet wel, van die deegplakjes uit een kartonnen cilindertje, die je alleen nog

Op de laatste dag van de kerstvakantie jogde ik – in een poging weer wat in conditie te komen na alle kalkoenen en kransen – door de Vinex en snoof verderop in de straat de onmiskenbare geur op van zelfbak croissantjes. U weet wel, van die deegplakjes uit een kartonnen cilindertje, die je alleen nog maar hoeft op te rollen en af te bakken. Ze worden aan de man gebracht in opgewekte reclamefilmpjes waarin schoongewassen kleuters hun intens gelukkige en uitgeslapen ouders ontbijt op bed brengen. Ook ik heb ze wel eens gemaakt, maar vond ze te zoet, te vet en te zwaar op de maag. Nee, dan het brood uit de pan waar ik sinds kort mee experimenteer. Een recept van Mark Bittman die het weer heeft van Jim Lahey, een bakker uit New York. Volgens de heren zou een kleuter van vijf dit brood moeiteloos moeten kunnen maken, maar ik had er eerlijk gezegd nog een flinke klus aan. Toch is het me, na wat miskleunen en doorzetten, met dit recept dan toch eindelijk gelukt om een mooi gerezen brood met knapperige korst te bakken. De eerste kookzege van 2013 is binnen.

Meng 400 gr meel zorgvuldig met zout en gist. Voeg 380 ml lauw water toe en meng kort door elkaar tot een kleverig deeg. Doe plasticfolie over de schaal en zet 12-18 uur weg op een lekker warm plekje. Meng het (slappe!) deeg met nog wat meel (ook aan de handen) tot het tot een bol gevormd kan worden. Zet nog een keer weg onder folie. Leg vijftien minuten later het deeg op een met meel bestrooid aanrecht, vouw het deeg een paar keer over elkaar heen en leg het dan met de vouwnaad naar beneden op een met fijn griesmeel bestrooide doek. Leg er ook een doek overheen en laat het nog eens drie uur staan. Verwarm de oven op 230 graden. Smeer een gietijzeren pan in met olijfolie en laat hem mee opwarmen in de oven. Ik gebruikte mijn Creuset-pan, maar schroefde voor de zekerheid de dop eraf, want betwijfelde ineens of die zoveel hitte hebben kan. Hevel het deeg over naar de hete pan en doe de deksel erop. Haal na een half uur de deksel eraf en laat nog een kwartier bakken.

Bak de champignons, roer de blaadjes van de tijm erdoor en bestrooi met zout en peper. Snij twee boterhammen af en beleg die met roomboter, oude kaas en gebakken champignons. Geloof me: daar kan geen afbakcroissant tegenop. Zelfs niet als ’ie wordt geserveerd door een blije, schoongepoetste kleuter.

Boterham met kaas

Voor één persoon:

400 gram meel

380 ml lauwwarm water

1 zakje droge gist

1 flinke theelepel zout

griesmeel

paar plakken oude kaas

handje champignons

takje tijm