Broodbakken for dummies

None

Op de laatste dag van de kerstvakantie jogde ik – in een poging om weer wat in conditie te komen na alle kalkoenen en kransen – door de Vinex. Verderop in de straat snoof ik de onmiskenbare geur op van zelfbakcroissantjes. Je weet wel, van die deegplakjes uit een kartonnen cilindertje, die je alleen nog maar hoeft op te rollen en af te bakken. Ze worden aan de man gebracht in opgewekte reclamefilmpjes, waarin schoongewassen kleuters hun intens gelukkige en uitgeslapen ouders ontbijt op bed brengen.

Ook ik heb ze weleens gemaakt, maar vond ze te zoet, te vet en te zwaar op de maag. Nee, dan het brood uit de pan waar ik sinds kort mee experimenteer. Een recept van Mark Bittman die het weer heeft van Jim Lahey, een bakker uit New York. Volgens de heren zou een kleuter van vijf dit brood moeiteloos moeten kunnen maken, maar ik had er eerlijk gezegd nog een flinke klus aan. Toch is het me, na wat miskleunen en doorzetten, met dit recept dan toch eindelijk gelukt om een mooi gerezen brood met knapperige korst te bakken. De eerste kook-overwinning van 2013 is binnen.

Meng het meel zorgvuldig met zout en gist. Voeg het lauwe water toe en meng kort door elkaar tot een kleverig deeg. Doe plasticfolie over de schaal en zet 12 tot 18 uur weg op een lekker warm plekje. Bestuif je handen met wat meel en meng het (slappe!) deeg met nog wat meel tot het tot een bol kan worden gevormd. Zet nog een keer weg onder het folie.

Leg vijftien minuten later het deeg op een met meel bestrooid aanrecht, vouw het deeg een paar keer over elkaar heen en leg het dan met de vouwnaad naar beneden op een met fijn griesmeel bestrooide doek. Leg er ook een doek overheen en laat nog eens drie uur staan.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Smeer een gietijzeren pan in met olijfolie en laat hem mee opwarmen in de oven. Ik gebruikte mijn Creuset-pan, maar schroefde voor de zekerheid de dop eraf, want ik betwijfelde ineens of die zoveel hitte kan hebben. Hevel het deeg over naar de hete pan en doe het deksel erop. Haal na een half uur het deksel eraf en laat nog een kwartier bakken.

Bak de champignons, roer de blaadjes van de tijm erdoor en bestrooi met zout en peper. Snijd twee boterhammen af en beleg die met roomboter, oude kaas en gebakken champignons. Geloof me: daar kan geen afbak-croissant tegenop. Zelfs niet als ie wordt geserveerd door een blije, schoongepoetste kleuter.

    • Roos Ouwehand