Opinie

    • Peter Vandermeersch

Betalen voor de digitale NRC?

Na de bekendmaking dat NRC kranten digitaal op een andere manier gaat aanbieden, rees er onduidelijkheid over de vraag of  nrc.nl achter de betaalmuur verdwijnt. Het ligt genuanceerder.

1. NRC trekt geen betaalmuur op, maar heeft die nu al: de digitale editie, waar abonnees de kranten online kunnen lezen. Alleen betaald en dus achter een betaalmuur.

2. Op nrc.nl komen in principe geen stukken die in de krant staan. Hier komt wel ‘breaking news’, blogs, links naar opmerkelijke stukken en beelden, fotoreeksen, etc… Columns van onze eigen columnisten plaatsen we niet meer op nrc.nl op de dag van verschijnen. Voor enkele columns, die we in onze etalage zetten, maken we een uitzondering.

3. Voor het einde van maart voeren we een nieuw betaalsysteem in. Dat moet toelaten dat niet alleen abonnees, maar iedereen de kranten digitaal los kan kopen en lezen. Dat kan nu al op iPhone’s en iPad’s, maar was op elke andere computer nog niet mogelijk. Voor de losse krantenverkoop op tablets is een vaste prijs (namelijk €0,89 ddw of €1,79 zat), de prijs voor kranten die via nrc.nl worden gekocht is nog niet bekend. Dit zal afhangen van editie, datum en betaalwijze.

4. We onderzoeken intussen hoe we, vanaf het najaar, de lezer in staat kunnen stellen om niet de hele krant maar wel losse artikelen te kopen. 

Nrc.nl blijft dus beschikbaar voor iedereen. De kranten blijven achter een betaalmuur, maar kunnen makkelijker vanaf elke computer worden aangeschaft.

Daarnaast wil NRC dit jaar zijn inhoud op nog andere manieren ter beschikking stellen. Binnenkort is onze nieuwe publicatie  ‘NRC Reader’  beschikbaar in de app store. Abonnees van die app krijgen tegen betaling dagelijks een selectie van de meest opmerkelijke artikelen van NRC. Daarover later meer.