Amerikaans bedrijf betaalt 5 miljoen aan ex-gevangenen Abu Ghraib

epa00185810 An image of an Iraqi prisoner in Abu Ghraib prison in Bhagdad allegedly standing on a box with his head covered by a hood and electrical wires attached to his hands. The photo was first seen on the CBS television program Sixty Minutes II aired on Wednesday 28 April 2004. Several US soldiers have been reprimanded and President George W. Bush stated Wednesday 5 May in an Arabic language television interview, ¹that what took place in that prison does not represent the America that I know.ª EPA/DSK Een van de beruchte foto's die in 2004 naar buiten kwamen over marteling van de gevangenen in de Irakese Abu Ghraib gevangenis. Aan de hand van de gedetineerde is een elektrische draad bevestigd. Foto ANP / DSK

Een Amerikaans bedrijf heeft in een schikking ruim vijf miljoen dollar betaald aan 71 voormalige gedetineerden van de Abu Ghraib-gevangenis in Irak, meldt AP. Medewerkers van Engility Holdings, dat tolken leverde aan het Amerikaanse leger, zouden hebben meegewerkt aan marteling van de gedetineerden in het beruchte detentiecentrum.

In de aanklacht stond dat:

“Engility heeft toegelaten dat medewerkers deel namen aan het martelen en misbruiken van gevangenen gedurende een langere periode in Irak. Het bedrijf heeft opzettelijk nagelaten de herhaalde aanvallen en ander criminele gedrag van haar werknemers aan de autoriteiten te melden van de VS of Irak.”

Eerste keer dat ex-gedetineerden geld ontvangen

Het is de eerste keer dat ex-gevangenen van Abu Ghraib geld krijgen uitgekeerd vanwege marteling. Hoewel Engility de claims aan het begin van de zaak een paar jaar geleden de beschuldigingen van de hand deed als “vaag”. Ook vond het bedrijf dat een vordering een ongewenst precedent zou scheppen voor bemoeienis van de rechterlijke macht met de omstandigheden waaronder ondervragingen worden verricht om inlichtingen te winnen in oorlogstijd.

Niettemin is de onderneming toch akkoord gegaan met het betalen van de claim. Iedere gevangene ontvangt een deel van het bedrag, aldus advocaat Baher Azmy, die namens de slachtoffers optreedt.

“Private militaire bedrijven speelden een grote, maar vaak weinig bekende rol bij de ernstige mishandelingen in Abu Ghraib. We zijn blij dat ze door deze schikking verantwoording moeten afleggen. Ook biedt het de slachtoffers enige mate van gerechtigheid.”

Nog een ander bedrijf moet zich verantwoorden

Het schandaal in Abu Ghraib kwam in 2004 aan het licht toen er foto’s verschenen van naakte gevangenen die op elkaar lagen en van gevangenen die op het punt stonden elektrische schokken te krijgen toegediend. Gedetineerden werden naar eigen zeggen verkracht en op andere manieren ernstig mishandeld. Uiteindelijk elf Amerikaanse soldaten werden veroordeeld voor geweld.

De voormalige Abu Ghraib gevangenis werd in 2009 heropend en omgedoopt tot de Centrale gevangenis van Bagdad. Foto ANP / Mohammed JalilDe voormalige Abu Ghraib gevangenis werd in 2009 heropend en omgedoopt tot de Centrale gevangenis van Bagdad. Foto ANP / Mohammed Jalil

Engility voorzag in zesduizend vertalers in Irak voor een bedrag van 450 miljoen dollar per jaar. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft ook nooit een aanklacht ingediend tegen het bedrijf en continueerde de samenwerking. Komende zomer moet ook het bedrijf CACI zich verantwoorden voor aantijgingen van marteling.

    • Anouk Eigenraam