Alleen een onmens houdt ogen droog

Une vie meilleure. Regie: Cédric Kahn. Met: Guillaume Canet, Leïla Bekhti.

Succes is een keuze. Met deze slogan uit het moderne kapitalisme heeft menigeen al slechte ervaringen opgedaan. Aan ondernemingslust ontbreekt het de jeugdige kok Yann – een prachtige rol van Guillaume Canet – geenszins: wanneer hij ergens aan een meertje een vervallen etablissement ontdekt dat zich tot een idyllische uitspanning zou laten ombouwen, neemt hij ruimschoots krediet bij de bank en steekt de handen uit de mouwen.

Helaas: de brandweer keurt zijn keuken af. En omdat Yann zijn krediet al heeft overschreden, moet hij zijn ondernemersdroom verkopen en blijft hij achter met een berg schulden, wonend in een krot tegen woekerhuur. Inderdaad: als je voor een dubbeltje geboren bent.

De Franse regisseur Cédric Kahn stelt deze actuele materie aan de orde in een vakkundig maar volstrekt conventioneel melodrama. Een soort Les misérables anno 2012, een aanklacht tegen het systeem dat niet-bezitters geen kans biedt op ontplooiing. Vergeet niet papieren zakdoekjes bij de hand te houden. De scène waarin de ellende een moeder ertoe drijft haar kind niet meer te willen zien – wie daarbij de ogen droog houdt is een onmens.

    • Raymond van den Boogaard