In beeld

Al zes dagen rellen in Belfast vanwege ‘Union Jack’

Ongeveer driehonderd protestante Noord-Ieren demonstreerden gisteren voor de zesde achtereenvolgende avond in de hoofdstad Belfast tegen het besluit van de gemeenteraad om alleen op achttien aangewezen feestdagen de Britse vlag op het stadhuis te laten wapperen en niet langer het hele jaar door. Het was een vreedzaam protest, waarbij velen zich gehuld hadden in een ‘Union Jack’. Pas aan het einde braken rellen uit. De gemeenteraad van Belfast, waar de katholieke fracties een kleine meerderheid hebben, nam op 3 december het besluit over de vlag. Sindsdien is het geregeld onrustig in Belfast.
De 'Union Jack' op een gebouw in Oost-Belfast.
Reuters / Cathal McNaughton
Protestante Noord-Ieren demonstreerden zaterdag voor de deur van het stadhuis in Belfast. Tientallen brandbommen, kogellagers en vuurwerkpijlen werden gegooid naar overheidsfunctionarissen in reactie op protesten een dag eerder.
AP / Paul Faith
Mensen wachten in een bushokje terwijl de oproerpolitie voorbij stapt. In Belfast is het al een week onrustig nadat het gemeentebestuur op 3 december besloot om de Britse vlag voortaan alleen nog op speciale dagen te hijsen op het gemeentehuis, tot woede van protestantse extremisten.
AFP / Peter Muhly
De betogers hebben het gemunt op Naomi Long van de Alliance Party, een neutrale Noord-Ierse partij die de katholieke partijen in het gemeentebestuur aan een meerderheid hielp voor het vlagbesluit. Minister van Noord-Ierse Zaken, Theresa Villiers, heeft de "illegale en gewelddadige acties” veroordeeld.
Reuters / Cathal McNaughton
Een uitgebrande auto in Dee Street in Oost-Belfast.
Reuters / Cathal McNaughton
Maandagavond was het weer raak. Ongeveer driehonderd protestante Noord-Ieren demonstreerden voor de vijfde achtereenvolgende avond in de hoofdstad Belfast tegen het besluit van de gemeenteraad om alleen op achttien aangewezen feestdagen de Britse vlag op het stadhuis te laten wapperen en niet langer het hele jaar door.
AFP / Peter Muhly
Maandagavond zette de Ierse politie een waterkanon in om de betogers uiteen te drijven. Wat begon als een vreedzaam protest, ontaardde in geweld.
AFP / Peter Muhly
Betogers zochten maandagavond de confrontatie met de politie.
AFP / Peter Muhly
Het is al zes nachten onrustig in Belfast. Dinsdagavond werd de politie opnieuw bestookt met brandbommen en vuurwerk door protestantse, pro-Britse betogers die sinds 3 december demonstreren. De kans dat het besluit vanwege de protesten wordt teruggedraaid is zeer klein.
AFP / Peter Muhly
Drukke tijden voor de Ierse oproerpolitie.
Reuters / Cathal McNaughton
Reuters / Cathal McNaughto
Er worden golfballen gegooid naar de oproerpolitie.
Reuters / Cathal McNaughton
Een toegetakelde Britse vlag in Zuid-Belfast.
Reuters / Cathal McNaughton