AGOVV derde voetbalclub in drie jaar die failliet gaat

Club uit Apeldoorn heeft een belastingschuld van 400.000 euro.

Amsterdam. Voetbalclub AGOVV is failliet verklaard. Het faillissement van de Apeldoornse club uit de eerste divisie werd gisteren door de rechtbank in Zutphen uitgesproken. AGOVV kan nog in beroep, maar de kans dat het faillissement wordt afgewend is klein.

De club had in totaal een miljoen euro nodig om het seizoen af te maken. In december kreeg AGOVV nog vier weken de tijd om de schuld van 400.000 euro aan de Belastingdienst te betalen. Het reddingsplan van directeur Henk Timmer bleek niet voldoende om dat geld direct op tafel te krijgen. Investeerders wilden alleen betalen als het stadion Berg en Bos een multifunctioneel sportpark zou worden, maar dat paste niet binnen het bestemmingsplan.

Talenten als Klaas-Jan Huntelaar, Dries Mertens en Nacer Chadli speelden in het shirt van de ‘blauwen’, maar er waren amper sportieve successen. AGOVV eindigde consequent in het rechterrijtje van de eerste divisie, op een zesde plaats in 2010 na. AGOVV trok gemiddeld zo’n 2.000 toeschouwers per wedstrijd. De club had weinig aanhang in Apeldoorn.

Voetbalbond KNVB liet gisteren weten dat de licentie van AGOVV wordt ingetrokken als het faillissement onherroepelijk is. Wedstrijden eerder dit seizoen worden als niet gespeeld beschouwd.

Na HFC Haarlem (januari 2010) en RBC Roosendaal (juni 2011) is AGOVV de derde eerstedivisieclub binnen drie jaar die failliet gaat. NRC