Achter de heuvels gaat het mis

Smoke from a bushfire billows over hills near Forcett, about 25 kilometres (16 miles) east of Hobart January 4, 2013. Picture taken January 4, 2013. Bushfires destroyed over 80 homes as temperatures in Australia's island state Tasmania peaked at record highs on Friday local media reported. REUTERS/John Grosvenor (AUSTRALIA - Tags: DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

Rook stapelt zich op achter de heuvels in de buurt van het plaatsje Forcett, op het Australische eiland Tasmanië. De foto is afgelopen weekend genomen. Sinds vrijdag is op Tassie, zoals de Australiërs het eiland noemen, zo’n 20.000 hectare grondgebied door het vuur verteerd.

Er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gevallen, maar in een stadje ten zuidoosten van de Tasmaanse hoofdstad Hobart worden sinds vorige week zo’n honderd mensen vermist, nadat er negentig woningen in de as werden gelegd. Er zijn nog geen lichamen gevonden.

Bosbranden komen vaak voor tijdens de Australische zomer, die van december tot februari loopt. De combinatie van stijgende temperaturen en droge, winderige omstandigheden heeft sinds vrijdag geleid tot bosbranden, met name in het zuidoosten van het land. Volgens persbureau AP is er sprake van catastrofale omstandigheden. Nationale parken zijn geëvacueerd.

Mede door de hittegolf – die al een week aanhoudt, met temperaturen tot 45 graden Celsius – zijn er in vijf van de zes staten in het land bosbranden uitgebroken. Duizenden brandweermannen bestrijden honderden verschillende brandhaarden.

„We houden rekening met de ergste branden in tijden”, meldt de brandweer van New South Wales, de zuidoostelijke staat waarin Sydney ligt en waar op zo’n 30.000 hectare meer dan 140 branden woeden. „De omstandigheden kunnen niet slechter zijn dan deze.”

Premier Julia Gillard heeft een bezoek gebracht aan Tasmanië. Daarbij sprak ze van een „catastrofe”.

David Jones van het Australische bureau voor Meteorologie zegt dat de huidige hittegolf „ongekend is, in termen van duur, intensiteit en omvang”. Jones: „Het is duidelijk dat het klimaatsysteem reageert op de opwarming van de aarde.”