Aan kattenkruid verslaafde katten en andere korte films op Sundance Festival

Printscreen van korte film Catnip

Volgende week begint weer het Sundance Film Festival, het grootste Amerikaanse filmfestival voor de onafhankelijke film. Het festival heeft ook een programma voor korte films. En daar zitten mooie filmpjes bij. Short of the Week maakte vast een selectie.

Het festival dat sinds 1978 jaarlijks plaatsvindt in Park City, Utah, geldt als pionier en wegbereider voor de korte film. Het programma is doorgaans een fraaie selectie van wat er zoal op internet aan werk op dit vlak staat. Maar dit jaar zijn er ook opvallend veel inzendingen van films die in opdracht zijn gemaakt. Zo is The Event gefinancierd door het Britse UKTV en Channel 4. Het filmpje is gebaseerd op een gedicht van Tom Chivers over het einde van de wereld:

Het gedicht luidt als volgt:

“The Event

On the fifth day we sailed our frozen island out
into the shipping lanes. We counted all the evil things
and cast them in an ice-hole. They were only numbers.

On the fourth day we opened high-yield savings accounts.
The refugee camps were fast becoming commuter towns
encircling the crater. Jets of steam were seen from the tor.

On the third day we left our cars in short stay.
The air was pine-fresh. Pebbles nuzzled at our shoes.
We began to doubt the alignment of the trackway.

On the second day we shopped. You carried your foot
like a dead weight. Some youths got on TV
pretending to be trainee customer service assistants.

On the first day the fridge defrosted itself.
Wearing Halloween masks we made love and
you said something really evil about a mutual friend.

On the day before the first day we fell into geometry
like children. The sky was a chemical peel.
We slept alone and restlessly through the shipping news.”

Seraph en Quiet Comes zijn promo’s voor muziekalbums voor de IJslandse postrockband Sigur Rós en elektromusicus en rapper Flying Lotus.

Mooi is ook dit korte filmpje over kattenkruid, Catnip; een genot voor liefhebbers van katten en kattenfilmpjes. Het gaat over kattenkruid, maar het is gemaakt alsof het een documentaire betreft over LSD-verslaafden in de jaren zestig:

“Het kan toevallen veroorzaken, hallucinaties, illusies, en je waarneming of denken vervormen. Het resultaat kan wilde reacties tot gevolg hebben; sommigen worden agressief. Afhankelijk van het feit of het geïnhaleerd of gegeten wordt, kan het een krachtig stimulus vormen. Gebruikers zien kleuren, vreemde patronen, wilde lichten; vormen, geur, smaak, tast: alles wat gezien, gehoord of gevoeld wordt kan anders zijn, maar echt overkomen.

Het kan een kick geven en tijdens een bad trip instante gekte veroorzaken. Maar ook aan een ‘goede trip’ kleven risico’s. De drug is makkelijk te maken of te kopen. Dealers kunnen in elke stad gevonden worden. Soms verkopen ze ook ‘vervuilde’ stuff. Tegen de tijd dat de gebruiker het ontdekt, kan het te laat zijn.

    • Anouk Eigenraam