Opinie

    • Frits Abrahams

10 procent

De oudere werknemers van Nederland lagen de afgelopen nachten koortsig in hun bedje te woelen. Zouden de snode plannen van ICT-gigant Capgemini een trend zetten, zodat ook zij 10 procent salarisverlaging konden verwachten? Werd Jeroen Versteeg, de koele bestuurder van Capgemini, een rolmodel voor de andere bestuurders?

Een vakbondsman beschuldigde Versteeg in Nieuwsuur woedend van ‘diefstal’. Versteeg keek hem aan als een cobra die door een veldmuis wordt lastiggevallen en zei zonder met zijn slangenogen te knipperen: „Ik denk dat dit geen diefstal is.” Vervolgens legde hij geduldig uit dat hij niet van plan is de pijn ook maar met enige baangarantie te verzachten.

Zelf moest ik uiteraard onmiddellijk aan de gevolgen voor de oudere columnisten denken. Ze vormen een kleine, kwetsbare beroepsgroep die door geen vakbondsbestuurder verdedigd wordt. Konden ze een telefoontje van hun hoofdredacteur verwachten?

„Goedemorgen Frits, alles kits?”

„Gaat wel – hoezo?”

„Ik vroeg me af of je dat opmerkelijke bericht over Capgemini hebt gelezen.”

„Dat heb ik.”

„Het bracht mij op een interessant idee, dat ik je graag even wilde voorleggen. Zou jij bereid zijn om ten bate van de jongere columnisten 10 procent van je honorarium in te leveren?”

„Nee.”

„Ah, jammer, ik had gehoopt dat erover te praten viel om op vrijwillige basis een gebaar te maken. Nu dat niet het geval is, zal ik…”

„Waarom zou ik? Dat broodje dat ik elke dag bij de bakker koop, daar krijg ik geen 10 procent seniorenkorting op.”

„Nee, maar van een columnist die getrouwd is met iemand die de idealen van de PvdA uitdraagt, mag ik toch verwachten dat hij zich wil solidariseren met de per definitie minder gefortuneerde jongeren van de samenleving.

„Minder gefortuneerd? Kijk eens om je heen. Ik zie jongeren een bruiner leven leiden dan ik mij vroeger kon veroorloven. Twee, drie vakantiereizen per jaar, dure kleren, de nieuwste gadgets, veel uit eten. Tijdens de feestdagen werd Amsterdam belegerd door Franse en Engelse jongeren die in de duurste hotels sliepen. Moet ik met hen medelijden hebben?”

„Het zou je sieren als je wat meer begrip voor de noden van de jongeren opbracht. Nu dat niet het geval is, zal ik…”

„Vergelijk zo’n oude werknemer nou eens met een oud paard dat tientallen jaren de kar heeft getrokken. Hij doet dat nog steeds trouw, maar hij heeft er iets meer tijd voor nodig dan vroeger. Aan zijn stiptheid mankeert nog niets, hij is alleen wat eerder moe. Ga jij hem dan 10 procent van zijn voer afnemen?”

„Dat is retoriek, Frits, het spijt me zeer, ik had je meer wijsheid toegedacht. Nu dat niet het geval is, zal ik…”

„Alsof wij ouderen het al niet moeilijk genoeg hebben! Ik slaap 10 procent minder dan vroeger, ik moet van de dokter minstens 10 procent minder drinken en 10 procent minder eten en met tennis is mijn eerste service 10 procent minder in.”

„We komen er niet uit, vrees ik. Ik zou zeggen: maak je column voor vandaag nog rustig af, dan ga ik kijken of er jongeren te vinden zijn die op korte termijn jouw positie willen overnemen.”

„Zouden de oudere lezers dat prettig vinden, denk je?”

„Daarvan gaan er toch ongeveer 10 procent per jaar dood. Wil je nog iets zeggen?”

„Nee.”

„Dan ga ik je hangen.”

    • Frits Abrahams