Wow, wat zijn jullie lang

In De toerist vertelt een vakantieganger in Nederland bij een toeristische attractie wat hij of zij vindt van de plek en het land. Voldoet Nederland aan de verwachtingen? Vandaag: een Spaanse in Volendam.

Wie: Nadia Fahed Vargas (33)

Uit: Santander, Spanje

Waar: De haven, Volendam

Beroep: HR-manager

In Nederland voor: 3 dagen

Nederland in drie woorden: Fotogeniek, rustig, lang.

„We zijn precies een jaar bij elkaar, mijn vriend Francisco en ik. Sinds 1 januari. Dus dat wilden we vieren met een romantisch weekendje weg. Naar Nederland waren we nog niet geweest, maar een kennis van ons wel. Die heeft het er altijd over, dus vandaar.

„Nederland is precies wat we ervan verwachtten. Nou ja, wel iets duurder. Nee: een stuk duurder. Drankjes, eten, vervoer – werkelijk alles kost hier een fortuin. Helemaal voor ons. Logisch ook, mensen verdienen hier meer. In Spanje verdien je echt geen fluit.

„Van Volendam had ik nog nooit gehoord. We hebben in het hotel in Amsterdam een kaart gekregen – zo’n toeristenboekje over Nederland – en daarin staat dat we dit echt moesten zien. Als je Nederland wil zien, dan moet je Volendam gezien hebben, zoiets. Fotogeniek is het wel! En echt heel erg Hollands.

„Ik heb net een haring gegeten. Fransisco niet, hij wilde poffertjes. En ik ben ook nog even naar de coffeeshop geweest voor een joint. Fransisco is daar niet zo van. Maar ik kom hier niet alleen voor de kaas, haha.

„Nederlanders zijn… hoe zeg je dat? Tranquilo. Rustiger dan Spanjaarden. Thuis is het altijd schreeuwen en druk doen, maar hier is iedereen beheerst en kalm. Dat is wel zo prettig in de omgang. Men is heel beleefd. Maar Spanje is en blijft romantischer, ook al komen we er vandaan.

„Misschien komt het ook omdat jullie zo onwaarschijnlijk lang zijn. Wow. We hebben het meteen maar even opgezocht op internet en ja hoor, wat wij al dachten: het langste volk ter wereld.”