Brand parkeergarage Amsterdam geblust - constructie gebouw mogelijk aangetast

In een parkeergarage in Amsterdam is vanmiddag een grote brand uitgebroken. Meerdere auto’s staan in brand, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Uit voorzorg zijn rond de honderd woningen in de omgeving ontruimd. Enkele tientallen bewoners worden opgevangen in het stadhuis. Ondertussen is het sein brand meester gegeven.

De parkeergarage aan de Anne Frankstraat in Amsterdam. Uit de garage komen dikke rookwolken. Screenshot van live beelden AT5
De parkeergarage aan de Anne Frankstraat in Amsterdam. Uit de garage komen dikke rookwolken. Screenshot van live beelden AT5

In een parkeergarage in Amsterdam is vanmiddag een grote brand uitgebroken. Meerdere auto’s staan in brand, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Uit voorzorg zijn rond de honderd woningen in de omgeving ontruimd. Enkele tientallen bewoners worden opgevangen in het stadhuis. Ondertussen is het sein brand meester gegeven.

De brand ontstond rond half drie uur in de ondergrondse garage Markenhoven aan de Anne Frankstraat. Markenhoven biedt plaats aan honderden auto’s. De garage telt twee parkeerlagen. Op de eerste laag brak de brand uit, daar stonden op dat moment tientallen auto’s. Op het tweede dek stonden nog eens honderden auto’s.

Door de hevige rookontwikkeling is het moeilijk om het vuur te bestrijden. De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Ook brandweerkorpsen uit omliggende regio’s zijn ingeschakeld. Woningen in de omgeving zijn ontruimd. Het gaat om een onbekend aantal bewoners. De brandweer Amsterdam tweette vanmiddag:

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Brandweer blust meerdere voertuigen in parkeergarage #markenhoven ruim 100 bovengelegen woningen ontruimd. Bewoners opgevangen in stadhuis.
Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Grote brand parkeergarage #markenhoven meerdere auto’s ingezet inzet moeilijk door rook. Woningen worden ontruimd

Door de hevige rookontwikkeling is het lastig om de brandhaard te ontdekken.

Update 16.55:
Een woordvoerder van de brandweer heeft ondertussen aan AT5 laten weten dat de brand nu onder controle is. Er is wel nog brand op enkele plekken. Rond de tien woningen zijn al ontruimd, maar het hele blok van ongeveer honderd woningen wordt deze middag ook nog ontruimd.

Enkele tientallen bewoners zijn opgevangen. Een woordvoerder zei tegen persbureau Novum dat bij de brand geen gewonden zijn gevallen. Meerdere auto’s zijn wel uitgebrand en tientallen auto’s hebben rook- en roetschade opgelopen. Een geëvacueerde bewoner werd per ambulance afgevoerd vanwege extra medische begeleiding.

Een deel van de Valkenburgerstraat is afgezet. De IJtunnel is daardoor alleen bereikbaar via de Prins Hendrikkade, laat de gemeente weten. Het verkeer wordt omgeleid.

Over de toedracht van de brand is nog niet meer duidelijk.

Update 18.00 uur:
Tegen het einde van de middag is het sein brand meester gegeven:

Twitter avatar BrandweerAA Brandweer AA Brand #parkeergarage #Markenhoven is uit. Brand woedde in meerdere auto’s. Tientallen beschadigd. Garage wordt geventileerd 1/2

Update 18.40:
De garage wordt nu geventileerd, aldus Novum. De hitte heeft mogelijk de constructie van het gebouw aangetast. Daarom wordt onderzocht of er instortingsgevaar is. De geëvacueerde omwonenden kunnen voorlopig nog niet terug. Het onderzoek kan enkele uren duren. Over de oorzaak van de brand is nog steeds niets te zeggen.